Obłędne ciasto maślane z owocami to hit sezonu. Zrobisz je w 10 minut

ciasto maślane z owocami
Autor: Shutterstock Wyborne ciasto maślane z tymi owocami zachwyca. Oto genialny przepis na słodki wypiek na lato.
łatwy
10 min
12

Dieta wegetariańska

W lecie na bazarowych straganach piętrzą się pełne smaku sezonowe owoce. Maliny, borówki czy brzoskwinie to tylko niektóre z nich. Ich wykorzystanie jest praktycznie nieograniczone, ale w tym roku warto upiec doskonałe i puszyste ciasto maślane, w którym słodkie owoce grają główną rolę. Poznajcie prosty przepis na obłędne w smaku i szybkie do zrobienia ciasto maślane z owocami.

Z czego zrobić ciasto maślane z owocami?

Miękkie i puszyste ciasto maślane to idealny słodki wypiek na lato. Jego uzupełnieniem są pyszne owoce, które są znakomitym dodatkiem. Lista niezbędnych składników jest krótka. Obejmuje produkty, które można kupić w większych i mniejszych sklepach czy na bazarkach. Część z nich zawsze jest w domu, ponieważ wykorzystuje się je także do przyrządzania innych potraw.

Co więc jest potrzebne, aby upiec pyszne i puszyste domowe ciasto maślane z owocami? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:

  • mąka pszenna
  • masło
  • jajka
  • cukier
  • cukier z wanilią
  • olej
  • proszek do pieczenia

Ciasto maślane wzbogacone jest sezonowymi owocami. Sprawdzą się maliny, brzoskwinie, morele, jagody czy borówki. Najlepiej dodać do ciasta różne owoce. Większe okazy należy pokroić na mniejsze kawałki. Dzięki temu wypiek prezentuje się wyjątkowo efektownie i świetnie smakuje.

Jak zrobić ciasto maślane z owocami?

Pyszne i pełne owoców ciasto maślane wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Przepis jest łatwy, a przygotowanie nie wymaga wielu godzin w kuchni. Ciasta nie trzeba wyrabiać, ani czekać, aż wyrośnie. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności za pomocą miksera.

Jak więc przygotować domowe ciasto maślane z dodatkiem kolorowych i słodkich owoców? Przepis został podzielony na poszczególne kroki. Wszystkie czynności są łatwe, a przygotowanie ciasta maślanego to sama przyjemność.

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych
  • 2. krok – utarcie masła z oboma cukrami, jajkami, olejem i składnikami suchymi
  • 3. krok – przelanie ciasta do formy i ułożenie owoców
  • 4. krok – upieczenie ciasta maślanego w piekarniku

W jakiej temperaturze piec ciasto maślane?

Przepyszne i obłędnie puszyste ciasto maślane z dodatkiem słodkich owoców przygotowane według tego przepisu piecze się w piekarniku. Należy go wcześniej nagrzać do 180 stopni C. Czas pieczenia ciasta maślanego wynosi około 45 minut. Zanim wyjmie się formę z piekarnika, do ciasta należy włożyć patyczek i sprawdzić, czy jest upieczone. Jeżeli jest suchy, ciasto jest gotowe i można wyjąć je z piekarnika. Mokry patyczek oznacza, że ciasto maślane trzeba jeszcze parę minut dopiec.

SKŁADNIKI

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 70 ml oleju
  • 8 jajek
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

  • dodatkowo:
  • sezonowe owoce (maliny, borówki, brzoskwinie, śliwki)
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać do miski. Wsypać proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszać.
  • Masło utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią na puch.
  • Dodawać po jednym jajku i ucierać do połączenia składników.
  • Cały czas ucierając wąskim strumieniem wlać olej, a następnie stopniowo dodawać suche składniki. Miksować, aż połączą się w jednolite ciasto.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Na wierzchu ułożyć owoce.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 45 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser oprószone cukrem pudrem.
Brzoskwinie – owoce pełne słońca
Anna Szulc-Górska
więcej