Muffinki
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Sekretem muffinek jest niezbyt dobrze wymieszane ciasto. Jeśli po połączeniu składników nadal widzisz grudki mąki, to dobrze. Ciasto powinno być dość gęste i nie spływać z łyżki przy nabieraniu. Ale jeśli wydaje się za rzadkie, dodaj nieco mąki. Muffinki można też zrobić z bakaliami i cynamonem, owocami, orzechami, pestkami słonecznika. Odpowiednio udekorowane sprawdzą się jako prezent zarówno walentynkowy, jak i na Dzień Matki.
SKŁADNIKI
- 100 g masła
- 100 g czekolady
- 2 łyżki kakao
- 100 g cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 jajka
- szczypta cynamonu, kolorowe lukry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło rozpuścić na małym ogniu, dodać 50 g czekolady.
- Żółtka ubić z cukrem na kogel-mogel, a białka na sztywną pianę.
- Masło z czekoladą wystudzić, dodać ubite składniki oraz mąkę i cynamon. Pozostałą czekoladę pokroić na małe kawałki i dodać do masy.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 230–240°C. Ciasto nalać do foremek i piec przez 10–15 minut.
- Folię aluminiową włożyć do zamrażalnika i w tym czasie rozpuścić na małym ogniu gotowe lukry.
- Przelać je na zmrożoną folię i wycinać rożne kształty. Dekorować, gdy muffinki są jeszcze letnie.
- Przepis pochodzi z książki „CZEKOLADA”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperHobby