Kruchy przekładaniec z dżemem śliwkowo-jablkowym
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Przekładaniec z kruchego ciasta i dżemu śliwkowo-jabłkowego można przygotować zarówno ze świeżych owoców, jak i gotowego przecieru jabłkowego lub dżemu śliwkowego. Wilgotne i kruche ciasto będzie smakowało dużym i małym. Wypróbujcie przepis na kruchy placek z owocowym nadzieniem!
SKŁADNIKI
- Na kruche ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 100 g cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Na masę do przełożenia:
- 500 g jabłek
- 500 g śliwek węgierek lub podobnych
- 2 galaretki cytrynowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować ciasto: przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajka, śmietanę i pokrojone na kawałki masło. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na 4 równe części.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Każdą część ciasta rozwałkować na okrągły dość cienki placek o średnicy tortownicy.
- Piec placki pojedynczo w temperaturze 210C przez 15-20 minut, do lekkiego zrumienienia.
- Po upieczeniu ostudzić.
- Przygotować masę śliwkowo-owocową: jabkłka obrać, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Śliwki wypestkować. Jabłka oraz śliwki smażyć pod przykryciem przez 10-15 minut. Zdjąć z ognia, dodać galaretki i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić. Masę podzielić na 3 porcje.
- Kruchy placek ułożyć w tortownicy, posmarować jedna porcją masy owocowej, przykryć drugą, pokryć kolejną porcją masy owocowej i tak dalej. Ostatnią warstwą powinien być kruchy placek.
- Ciasto schładzamy w lodówce przez trzy godziny.