Kruchy przekładaniec z dżemem śliwkowo-jablkowym

2021-03-29
Kruchy przekładaniec z dżemem śliwkowo-jablkowym
Autor: Shutterstock Kruchy śliwkowy przekładaniec sprawi radość wam i waszej rodzinie. 
łatwy
60 min
4

Przekładaniec z kruchego ciasta i dżemu śliwkowo-jabłkowego można przygotować zarówno ze świeżych owoców, jak i gotowego przecieru jabłkowego lub dżemu śliwkowego. Wilgotne i kruche ciasto będzie smakowało dużym i małym. Wypróbujcie przepis na kruchy placek z owocowym nadzieniem!

SKŁADNIKI

  • Na kruche ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Na masę do przełożenia:
  • 500 g jabłek
  • 500 g śliwek węgierek lub podobnych
  • 2 galaretki cytrynowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować ciasto: przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajka, śmietanę i pokrojone na kawałki masło. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na 4 równe części.
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Każdą część ciasta rozwałkować na okrągły dość cienki placek o średnicy tortownicy.
  • Piec placki pojedynczo w temperaturze 210C przez 15-20 minut, do lekkiego zrumienienia.
  • Po upieczeniu ostudzić.
  • Przygotować masę śliwkowo-owocową: jabkłka obrać, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Śliwki wypestkować. Jabłka oraz śliwki smażyć pod przykryciem przez 10-15 minut. Zdjąć z ognia, dodać galaretki i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić. Masę podzielić na 3 porcje.
  • Kruchy placek ułożyć w tortownicy, posmarować jedna porcją masy owocowej, przykryć drugą, pokryć kolejną porcją masy owocowej i tak dalej. Ostatnią warstwą powinien być kruchy placek.
  • Ciasto schładzamy w lodówce przez trzy godziny.
Redakcja
więcej