Ciasto KONIK POLNY bez pieczenia - czekoladowo-miętowy deser, którego smaku nie zapomnisz nigdy
2021-12-18
łatwy
55 min
12
Dieta wegetariańska
"Konik polny" to niesamowicie orzeźwiające i przepyszne ciasto bez pieczenia. Czekoladowo-miętowy deser przypadł mi do gustu od pierwszego przeczytania przepisu i nie myliłam się, smakuje obłędnie. Polecam każdemu wielnicielowi tego cudownego połączenia smaków: czekolada i mięta to jest to.
SKŁADNIKI
- Spód:
- 300 g ciastek czekoladowych lub kakaowych
- 2 łyżki kakao
- 50 g masła
- 50 g czekolady (ja używam gorzkiej)
- Masa:
- 250 g pianek marshmallows białych
- 180 ml mleka
- 120 ml likieru lub syropu miętowego
- 1 duże opakowane (ok.330 g) śmietanki kremówki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło i czekoladę rozpuścić w rondelku na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej.
- Ciasta rozdrobnić w malakserze lub wrzucić do strunowego woreczka, zamknąć szczelnie i pokruszyć wałkiem.
- Pokruszone ciasteczka wymieszać z kakao, a następnie dodać do nich rozpuszczone masło z czekoladą.
- Wymieszać dokładnie składniki spodu, aż powstanie gęsta masa. Wyłożyć nią dno tortownicy (ok. 22-26 cm średnicy)
- Tortownicę wstawić do lodówki, aby masa stężała.
- Pianki i mleko podgrzewać na małym ogniu lub w kąpieli wodnej aż pianki całkowicie się rozpuszczą. Nie dopuścić do wrzenia.
- Zdjąć z ognia i wystudzić, odłożyć 1/3 masy do dekoracji, do reszty wlać likier lub syrop i dokładnie wymieszać.
- Śmietanę ubić i dodać delikatnie wymieszać z większą częścią masy piankowej.
- Przełożyć na schłodzony spód ciasta, udekorować odłożoną białą masą, listkami mięty lub wiórkami czekolady.
- Wstawić do lodówki na całą noc.
- Do dekoracji można również przygotować dowolną zieloną galaretkę z dodatkiem likieru miętowego. W tej opcji galaretkę najlepiej zrobić rano, gdy ciasto dobrze stężeje.
- Rozpuścić zieloną galaretkę w 1 szklance wrzątku, wystudzić, dodać kieliszek likieru miętowego lub łyżeczkę kropli miętowych.
- Tężejącą galaretkę wyłożyć na wierzch ciasta i ponownie wstawić je do lodówki - tym razem na dwie godziny.
Śmietana kontra śmietanka. Czym się różnią? Rodzaje, właściwości, zastosowanie