Ciasto KONIK POLNY bez pieczenia - czekoladowo-miętowy deser, którego smaku nie zapomnisz nigdy

Ciasto konik polny
Autor: Shutterstock Ciasto konik polny to znakomity deser na świąteczne spotkania i karnawałowe przyjęcia.
łatwy
55 min
12

Dieta wegetariańska

"Konik polny" to niesamowicie orzeźwiające i przepyszne ciasto bez pieczenia. Czekoladowo-miętowy deser przypadł mi do gustu od pierwszego przeczytania przepisu i nie myliłam się, smakuje obłędnie. Polecam każdemu wielnicielowi tego cudownego połączenia smaków: czekolada i mięta to jest to.

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 300 g ciastek czekoladowych lub kakaowych
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g masła
  • 50 g czekolady (ja używam gorzkiej)
  • Masa:
  • 250 g pianek marshmallows białych
  • 180 ml mleka
  • 120 ml likieru lub syropu miętowego
  • 1 duże opakowane (ok.330 g) śmietanki kremówki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło i czekoladę rozpuścić w rondelku na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej.
  • Ciasta rozdrobnić w malakserze lub wrzucić do strunowego woreczka, zamknąć szczelnie i pokruszyć wałkiem.
  • Pokruszone ciasteczka wymieszać z kakao, a następnie dodać do nich rozpuszczone masło z czekoladą.
  • Wymieszać dokładnie składniki spodu, aż powstanie gęsta masa. Wyłożyć nią dno tortownicy (ok. 22-26 cm średnicy)
  • Tortownicę wstawić do lodówki, aby masa stężała.
  • Pianki i mleko podgrzewać na małym ogniu lub w kąpieli wodnej aż pianki całkowicie się rozpuszczą. Nie dopuścić do wrzenia.
  • Zdjąć z ognia i wystudzić, odłożyć 1/3 masy do dekoracji, do reszty wlać likier lub syrop i dokładnie wymieszać.
  • Śmietanę ubić i dodać delikatnie wymieszać z większą częścią masy piankowej.
  • Przełożyć na schłodzony spód ciasta, udekorować odłożoną białą masą, listkami mięty lub wiórkami czekolady.
  • Wstawić do lodówki na całą noc.
  • Do dekoracji można również przygotować dowolną zieloną galaretkę z dodatkiem likieru miętowego. W tej opcji galaretkę najlepiej zrobić rano, gdy ciasto dobrze stężeje.
  • Rozpuścić zieloną galaretkę w 1 szklance wrzątku, wystudzić, dodać kieliszek likieru miętowego lub łyżeczkę kropli miętowych.
  • Tężejącą galaretkę wyłożyć na wierzch ciasta i ponownie wstawić je do lodówki - tym razem na dwie godziny.
Śmietana kontra śmietanka. Czym się różnią? Rodzaje, właściwości, zastosowanie
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej