Jak zrobić ciasto typu brownie bez użycia mąki?
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Składniki na brownie warto zawsze mieć w domowej spiżarni. Jeśli wpadną niezapowiedziani goście, w pół godziny upieczemy pyszne ciasto. Z dodatkiem waniliowych lodów czekoladowy placek stanie się wykwintnym deserem. W większości popularnych przepisów na brownie jest niewielka ilość mąki. My proponujemy przygotowanie tego ciasta całkowicie bez jej użycia. Brownie robi się bardzo szybo i łatwo. Wypróbuj nasz przepis na ekspresowy deser czekoladowy.
SKŁADNIKI
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady czyli 200 g
- 1 kostka masła
- 20 dag cukru pudru
- 5 jajek
- ewentualnie lody waniliowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czekoladę i masło należy roztopić w rondelku. Trzeba uważać, żeby nie przypalić.
- Następnie dodać połowę cukru pudru (10 dag) i odstawić, by masa ostygła.
- W tym czasie oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do masy w rondelku.
- Białka ubić z odrobiną soli i pozostałą porcją cukru pudru (10 dag).
- Do ubitych białek wlać masę czekoladową z rondelka i delikatnie wymieszać.
- Blachę, w której będziemy piekli wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Wlać ciasto, piec od 10-20 minut w temperaturze 180-200 stopni.
- Placek pieczony krótko (10 –12 min.) jest wilgotny i w środku trochę płynny, co może być jego walorem.
- Porcję brownie najlepiej podać z gałką lodów waniliowych.