Jak zrobić ciasto typu brownie bez użycia mąki?

2021-03-29
Jak zrobić ciasto typu brownie bez użycia mąki?
Autor: Shutterstock Porcje brownie można podać z gałką lodów waniliowych i polać sosem czekoladowym
łatwy
30 min
4

Składniki na brownie warto zawsze mieć w domowej spiżarni. Jeśli wpadną niezapowiedziani goście, w pół godziny upieczemy pyszne ciasto. Z dodatkiem waniliowych lodów czekoladowy placek stanie się wykwintnym deserem. W większości popularnych przepisów na brownie jest niewielka ilość mąki. My proponujemy przygotowanie tego ciasta całkowicie bez jej użycia. Brownie robi się bardzo szybo i łatwo. Wypróbuj nasz przepis na ekspresowy deser czekoladowy. 

SKŁADNIKI

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady czyli 200 g 
  • 1 kostka masła
  • 20 dag cukru pudru
  • 5 jajek
  • ewentualnie lody waniliowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czekoladę i masło należy roztopić w rondelku. Trzeba uważać, żeby nie przypalić.
  • Następnie dodać połowę cukru pudru (10 dag) i odstawić, by masa ostygła.
  • W tym czasie oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do masy w rondelku.
  • Białka ubić z odrobiną soli i pozostałą porcją cukru pudru (10 dag).
  • Do ubitych białek wlać masę czekoladową z rondelka i delikatnie wymieszać.
  • Blachę, w której będziemy piekli wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Wlać ciasto, piec od 10-20 minut w temperaturze 180-200 stopni.
  • Placek pieczony krótko (10 –12 min.) jest wilgotny i w środku trochę płynny, co może być jego walorem.
  • Porcję brownie najlepiej podać z gałką lodów waniliowych.
Redakcja
więcej