Gruszki w kruchym cieście - jak przyrządzić? PRZEPIS
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Gdy zastanawiamy się, jak wykorzystać sezon na gruszki w naszym menu, najczęściej myślimy o gruszkach w occie, gruszkach w syropie czy deserowych gruszkach w alkoholu. A może tak gruszki w cieście?
SKŁADNIKI
- 0,5 kg mąki
- 20 dkg masła
- 1 jajko
- 5 dkg cukru
- szczypta soli
- 8 średnich gruszek
- 2 czubate łyżki rodzynek
- rum lub aromat rumowy
- 50 g masła podzielone na 8 kawałeczków
- cukier puder
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżka wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki kruchego ciasta zagniatamy, następnie dodajemy powoli zimnej wody, aż do uzyskania elastycznej konsystencji. Gdy już ciasto będzie wyrobione, kształtujemy go w kulę, zawijamy w folię i wstawiamy na kilka godzin do lodówki (można je zrobić dzień wcześniej wieczorem).
- Wcześniej też trzeba namoczyć w rumie garść rodzynek.
- Ciasto przygotowane według podanych ilości składników wystarcza na 8 gruszek. Gruszki powinny być dość twarde.
- Owoce obieramy pozostawiając im ogonki. Gniazda wydrążamy od dołu. W otwory wkładamy odsączone rodzynki z kawałkiem masła.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Trzeba teraz z placka wykroić 8 kwadratów, w które “ubierzemy” gruszki. Zanim zaczniemy oblepiać owoce, trzeba gruszki posypać cukrem pudrem. Najłatwiej jest gruszkę postawić na środku kawałka ciasta, ciasno oblepić i zgnieść przy ogonku.
- Gruszki ustawiamy na blasze pionowo, oczywiście ogonkami do góry. Przed pieczeniem smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do rozgrzanego piernika o temperaturze około 160-180°C. Pieczemy około 45 minut.
- Gruszki w cieście podajemy na dwa sposoby. Na ciepło (wtedy bez dodatków) lub na zimno jako ciastko – wówczas z dodatkiem bitej śmietany.