Ciasto Kilimandżaro. Smaczny deser z czekoladą, jabłkami i kremem budyniowym

ciasto kilimandżaro
Autor: Shutterstock
łatwy
120 min
12

Przepis na ciasto Kilimandżaro warto zapisać. Deser ma nie tylko interesującą nazwę, ale i pyszny smak. Prezentuje się wyjątkowo atrakcyjnie. Chociaż wykonanie Kilimandżaro wymaga nieco więcej czasu i pracy, zdecydowanie opłaca się je zrobić. Sprawdzony przepis na deser Kilimandżaro już czeka.

Jak zrobić ciasto Kilimandżaro?

Przygotowanie tego super pysznego ciasta warstwowego wymaga dokładnego przepisu. Najpierw należy upiec biszkopt i przekroić na dwa blaty. W międzyczasie przyrządza się prażone jabłka i krem budyniowy. Na dolny blat wykłada się najpierw jabłka, a na nie krem. Następnie przykrywa się drugim blatem, skrapia mocno czekoladową polewą i posypuje wiórkami kokosowymi. Gotowy deser należy wstawić do lodówki przynajmniej na dwie godziny.

Przepis na ciasto Kilimandżaro

  • To łatwy, ale pracochłonny przepis na ciasto Kilimandżaro siostry Anastazji.
  • Na upieczenie i złożenie tego warstwowego deseru należy zarezerwować sobie nieco więcej czasu.
  • Składniki są sklepach przez cały rok.
  • Smak biszkoptu wzbogaci cukier z prawdziwą wanilią i szczypta przypraw korzennych.
  • Przygotowanie ciasta można skrócić, dodając gotowe prażone jabłka ze słoika.
  • Polewę czekoladową urozmaicą drobno posiekane orzechy lub migdały.

Kiedy podawać ciasto Kilimandżaro?

Ten wyborny deser sprawdzi się zawsze i będzie smakował każdemu. To pomysł na obłędny deser po rodzinnym obiedzie. Ciasto można przygotować zamiast tortu na urodziny lub świętować nim imieniny. Kilimandżaro to również propozycja na różne święta jak Boże Narodzenie czy Wielkanoc.

SKŁADNIKI

  • biszkopt:
  • 2/3 szklanki mąki pszennej + 1 i 1/2 łyżki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody
  • 1 i 1/2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

  • warstwa jabłkowa:
  • 1 i 1/2 kg jabłek
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 1 łyżka masła

  • krem budyniowy:
  • 2 szklanki mleka 3,2%
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • polewa czekoladowa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 szklanka wiórków kokosowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę (2/3 szklanki mąki pszennej + 1 i 1/2 łyżki) wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i solą.
  • Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując, wlać olej i wodę. Stopniowo dodawać suche składniki i mieszać łyżką, aż składniki się połączą.
  • Ciasto przelać do formy o wymiarach 24 cm x 28 cm, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut. Po upływie tego czasu lekko uchylić drzwiczki piekarnika na 10 minut. Następnie wyjąć formę i odstawić do ostygnięcia.
  • Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W rondelku roztopić masło, dodać jabłka i smażyć, aż zaczną się rozpadać. Wsypać galaretki cytrynowe i dusić kilka minut do połączenia składników. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Szklankę mleka roztrzepać z żółtkami i mąkami. Drugą szklankę mleka wlać do rondelka, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, wsypać cukier i zagotować. Rondelek zestawić z ognia i dodać masę jajeczną. Dokładnie wymieszać i rozetrzeć grudki.
  • Rondelek postawić na ogniu i gotować na średnim ogniu, cały czas mieszając. Kiedy masa wyraźnie zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu, zestawić rondelek z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Połamaną czekoladę przełożyć do miseczki. Wlać wodę i dodać masło. Roztopić w kąpieli wodnej.
  • Biszkopt przekroić na dwa blaty. Dolny blat włożyć do formy, w której biszkopt się piekł, i wyłożyć prażone jabłka i krem budyniowy. Przykryć drugim blatem, polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.
  • Gotowe ciasto wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Anna Szulc-Górska
więcej