Ciasto czekoladowe z musem jagodowym. Małe co nieco na letni deser
2022-07-13
łatwy
60 min
6
Jagodowe desery są po prostu piękne. W dodatku dobrze smakują, a z czekoladą to już szczególnie. Spróbujcie sami.
Ciasto czekoladowe jest tu mocno intensywne. Równoważy je delikatny mus jagodowy. To doskonały duet.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 2 jajka
- 220 g cukru
- szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 230 g mąki tortowej
- 80 g kakao
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szklanka wrzącej wody
- mus jagodowy:
- szklanka jagód + pół szklanki do przybrania wierzchu
- 600 ml śmietany 36%
- 4 łyżki cukru
- galaretka jagodowa rozpuszczona w 1,25 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować formę do pieczenia (kwadratową o wymiarach 24×24 cm lub okrągłą o średnicy 24 cm): wyłożyć ją papierem i natłuścić.
- Przesiać razem mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę.
- Zmiksować jajka ze szczyptą soli i cukrem. Dodać mleko i olej.
- Do mąki dodać masę jajeczną, wymieszać. Następnie dodać wrzącą wodę – ponownie mieszamy.
- Ciasto przelać do przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180–200ºC. Piec około 35–40 minut.
- Upieczone ciasto zostawić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aż wystygnie.
- Przygotować mus jagodowy. Zacząć od galaretki: rozprowadzić ją w 1,25 szklanki wody. Schłodzić do lekkiego stężenia.
- Szklankę jagód gotować z niewielką ilością wody i z cukrem, aż owoce się rozpadną. Przetrzeć je przez sito.
- Śmietanę ubić do gęstości. Dodać przecier jagody i lekko tężejącą galaretkę.
- Jagodowy mus wyłożyć na wystudzone ciasto. Na wierzchu ułożyć pozostałe jagody.
- Schłodzić w lodówce (ok. 2–3 godziny).
Czarne jagody, czyli borówki czernice: właściwości zdrowotne i odżywcze