Ciasto czekoladowe z musem jagodowym. Małe co nieco na letni deser

Ciasto czekoladowo-jagodowe
Autor: Shutterstock Ciasto czekoladowo-jagodowe to doskonały letni deser
łatwy
60 min
6

Jagodowe desery są po prostu piękne. W dodatku dobrze smakują, a z czekoladą to już szczególnie. Spróbujcie sami.

Ciasto czekoladowe jest tu mocno intensywne. Równoważy je delikatny mus jagodowy. To doskonały duet.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 2 jajka
  • 220 g cukru
  • szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 230 g mąki tortowej
  • 80 g kakao
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szklanka wrzącej wody
  • mus jagodowy:
  • szklanka jagód + pół szklanki do przybrania wierzchu
  • 600 ml śmietany 36%
  • 4 łyżki cukru
  • galaretka jagodowa rozpuszczona w 1,25 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować formę do pieczenia (kwadratową o wymiarach 24×24 cm lub okrągłą o średnicy 24 cm): wyłożyć ją papierem i natłuścić.
  • Przesiać razem mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę.
  • Zmiksować jajka ze szczyptą soli i cukrem. Dodać mleko i olej.
  • Do mąki dodać masę jajeczną, wymieszać. Następnie dodać wrzącą wodę – ponownie mieszamy.
  • Ciasto przelać do przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180–200ºC. Piec około 35–40 minut.
  • Upieczone ciasto zostawić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aż wystygnie.
  • Przygotować mus jagodowy. Zacząć od galaretki: rozprowadzić ją w 1,25 szklanki wody. Schłodzić do lekkiego stężenia.
  • Szklankę jagód gotować z niewielką ilością wody i z cukrem, aż owoce się rozpadną. Przetrzeć je przez sito.
  • Śmietanę ubić do gęstości. Dodać przecier jagody i lekko tężejącą galaretkę.
  • Jagodowy mus wyłożyć na wystudzone ciasto. Na wierzchu ułożyć pozostałe jagody.
  • Schłodzić w lodówce (ok. 2–3 godziny).
Czarne jagody, czyli borówki czernice: właściwości zdrowotne i odżywcze
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej