Zupa z pomidorów malinowych z lubczykiem. Walentynkowa propozycja inspirowana menu Soul Kitchen

2023-02-10 12:33

Chcecie spędzić walentynkowy wieczór w domu, ale przy pysznym obiedzie? Podrzucamy wam pomysł na pierwsze danie, jak z modnej restauracji. Przepis inspirowany smakiem fantastycznej zupy z menu warszawskiego Soul Kitchen jest idealny na taką okazję.

Zupa z pomidorów malinowych
Autor: Shutterstock Zupa z pomidorów malinowych inspirowana daniem z Soul Kitchen.

Zupa pomidorowa może się wydawać mało walentynkową propozycją, ale ta jest naprawdę wyjątkowa. Przygotowuję ją ze świeżych pomidorów malinowych (na szczęści można je kupić przez cały rok), które dla podkręcenia i wyciągnięcia aromatu podsmażam najpierw na maśle. Smak zupy podbijają wyraziste dodatki - cebula i czosnek, które dzięki karmelizacji świetnie wzbogacają smak zupy, będąc jednocześnie niemal niewyczuwalnymi oraz przyprawy - oregano i lubczyk. 

Lubczyk stanowi tu kropkę nad i. Jest wyrazisty i daje przyjemny aromat. W tradycji ludowej znany jest jako ziele magiczne, przyciągające miłość. I jeśli prawda jest, że do serca, najłatwiej jest trafić przez żołądek, to ta zupa ma szanse stać się waszym miłosnym zaklęciem.

Słodkie pomidory malinowe harmonijnie połączone z bukietem aromatycznych dodatków, wśród których prym wiedzie lubczyk - ziele miłości. Ta zupa to czysta przyjemność.

Składniki:

  • 1,5 kg pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 gałązki lubczyku
  • 4-5 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego
  • suszone oregano
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz
  • 2-3 łyżki masła

Przygotowanie:

1. Bulion zagotować w sporym garnku, dodać do innego lubczyk i gotować na bardzo małym ogniu ok 10-15 minut.

2. Pomidory umyć, 1-2 najmniejsze sztuki odłożyć. Na szczycie pozostałych zrobić skrzyżne nacięcie i sparzyć wrzątkiem. Obrać ze skóry i pokroić w kotkę.

3. Na dużej patelni roztopić 2 łyżki masła i wrzucić na nie pomidory, smażyć 10-15 minut. Dodać do bulionu.

4. Na patelni rozpuścić resztę masła i wrzucić cebulę oraz czosnek, przyprawić odrobina cukru. Smażyć na małym ogniu.

5. Gdy cebula się zeszkli, podlać odrobiną bulionu i dusić, aż zacznie się rozpadać. Dodać do bulionu i pomidorów, zmiksować.

6. Zupę doprawić suszonym oregano oraz solą i świeżo mielonym pieprzem.

7. Odłożone pomidory pokroić w kostkę lub - jeśli są rzeczywiście niewielkie - w ósemki, dodać do gorącej zupy.

8. Jeśli lubicie zabielaną zupę, można też dodać nieco słodkiej śmietanki lub mleczka kokosowego.

9. Zupę można podać z makaronem lub porwana na włókienka mozzarellą z zalewy.

Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?