Czereśnie z „mięsną wkładką”? Sprawdź, jak się pozbyć robaków z czereśni

Czereśnie z „mięsną wkładką”? Sprawdź, jak się pozbyć robaków z czereśni
Autor: Shutterstock.com Czereśnie często goszczą nieproszonych gości - larwy muchówki

Kupiliście czereśnie, a tam niespodzianka? W każdym owocku po robaczku. Czereśnie z „mięsną wkładką” wcale nie należą do rzadkości. Sprawdź, jak pozbyć się robaków z czereśni. To wcale nie jest trudne!

Czereśnie nadziewane robakami udaje mi się kupić przynajmniej raz w sezonie. Szczególnie dotyczy to owoców z ekologicznych lub własnych upraw. Nie pryskane środkami owadobójczymi owoce są na pewno zdrowsze, ale niestety buszują w nich małe larwy nasionicy trześniówki. Zazwyczaj ludzie wyrzucają takie czereśnie. Mnie jednak jest ich szkoda. Nie kosztują mało. O ile w surowych czereśniach nawet nie spostrzeżecie mikroskopijnych intruzów, to już niestety w zupie lub pierogach goście opuszczą słodkie progi na zawsze...  Pytanie, tylko czy bezpiecznie można zjeść owoce opuszczone przez malutkich smakoszy?

Czy nadgryzione owoce są zdrowe?

Nie oszukujmy się larwy małej muchówki są wybredne. Lubią tylko soczyste i dojrzałe owoce w najlepszym gatunku. Ich małe ciałko o długości 4 mm nasączone jest słodkim sokiem czeresienek. Na pewnie nie jeden raz nieświadomie połknęliście owocek razem z lokatorem. Larwy muchówek czynią spore spustoszenia. Nadgryzione przez nie owoce psują się i gniją. Jeśli jednak wasze czereśnie nie nosza jeszcze znamion gnicia, to sa jak najbardziej jadalne. Nawet z robakami w środku. Odchody larw muchówki nie są szkodliw, ani nie uczulają. Jeśli jednak świadomość ich obecności przeszkadza wam w konsumpcji, to łatwo się ich pozbędziecie. 

Jak się pozbyć robaków z czereśni?

Sprawa jest banalnie prosta. Choć niestety bolesna dla małych lokatorów. Larwy muchówki nasionicy, żerującej na owocach czereśni, tak jak wszystkie owady oddychają powietrzem atmosferycznym. Jeśli odetniecie je od życiodajnego tlenu, opuszczą czereśnie w szybkich podskokach. Jak to zrobić? Owoce umieszczamy w misce. Nalewamy wody. Tyle wody, aby przykryła owoce. Dodajemy dla pewności 1 łyżeczkę soli. Mieszamy. Czekamy. Wystarczy kilka minut, by duszące się z braku powietrza robaczki opuściły słodkie wnętrze owoców. Teraz wystarczy wylać wodę. Owoce opłukać i gotowe! 

Co można zrobić z czereśni?

Czereśnie najlepsze są na surowo. Ale ich subtelny aromat i słodycz dobrze sprawdza się kompotach (najlepiej bez „mięsnej wkładki”), zabielanych śmietaną zupach owocowych, jako nadzienie do pierogów i w ciastach. Zobaczcie 5 najlepszych przepisów z czereśniami w roli głównej. 

Kompot z czereśni i agrestu bez cukru i gotowania
Autor: Shutterstock Kompot z czereśni i agrestu bez cukru i gotowania Link: Babciny kompot z czereśni
Domowa zupa czereśniowa: jak zrobić zupę z czereśni [sprawdzony przepis]
Autor: Shutterstock Zupa czereśniowa doskonale smakuje na ciepło lub na zimno.  Link: Zabiealna zupa czereśniowa z makaronem
Pierogi z wiśniami
Autor: Shutterstock Pierogi z wiśniami to prawdziwy smak lata. Link: Pierogi z czereśniami przygotowuje się tak samo, jak z innymi owocami
Clafoutis - błyskawiczne ciasto z czereśniami na ciepło
Autor: Shutterstock Clafoutis to pyszne ciasto, często przygotowywane z czereśniami Link: Clafoutis - lekkie ciasto omletowe z czereśniami na ciepło po francusku
Tarta z czereśniami i panna cottą
Autor: thinkstockphotos.com Tarta z czereśniami to wyborny deser na upalne popołudni. Link: Tarta z czereśniami i panna cottą - włoski deser dla każdego
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE