Czym jest czerwona plamka w jajku? Nie każdego ucieszy ta wiadomość
Rozbijacie jajko, a tam okrągłe żółtko, białko i czerwona plamka... Wygląda trochę, jak kropelka krwi lub mały skrzep. Czujecie się zaniepokojeni? Myślicie, skąd się to wzięło w jajku? Czy można to jeść? Czytaj dalej, wszystko wyjaśniamy!
Spis treści
- Co to jest czerwona plamka w jajku?
- Czy czerwona plamka w jajku to zarodek?
- Jak powstaje czerwona plamka w jajku?
- Czy jajko z czerwoną plamką jest jadalne?
Co to jest czerwona plamka w jajku?
Wybiłaś/łeś jajko ze skorupki, a tam oprócz słonecznego żółtka i galaretowatego białka jakaś czerwona plamka. Czasem większe, czasem mniejsza. Niekiedy przypomina kroplę krwi. Innym razem coś w rodzaju małego skrzepu. Nie ma się czym niepokoić. To istotnie jest krew. Krew menstruacyjna kury, która zniosła to jajko.
Czy czerwona plamka w jajku to zarodek?
Niektórzy twierdzą, że czerwona plamka w jajku to zarodek. Nic bardziej mylnego. Czerwone plamki mogą występować na żółtku lub w sznurach białkowych, a także w białku jaja kurzego. Jednak nie jest to zarodek, ale właśnie skrzepi kurzej krwi menstruacyjnej.
Jak powstaje czerwona plamka w jajku?
Podczas kształtowania się jaja w drogach rodnych kury, czasem dochodzi do mikrokrwawień. Jajo może być dość spore, a jajowody cienkie. Dzieje się tak u młodych kur, które dopiero zaczęły znosić jajka. Również u niektórych ras kur ze względu na krzyżówki wynikające z doboru hodowlanego. Formowane jajko jest po prostu za duże w stosunku do gonad kury. Powstawanie tych malutkich skrzepów nie jest wynikiem kondycji kury nioski, ani chorób drobiu. To naturalne zjawisko.
Czy jajko z czerwoną plamką jest jadalne?
Jajo z widocznym skrzepem krwi jest absolutnie jadalne. Malutki skrzep nie ma wpływu na smak i właściwości jaja. Możecie go potraktować, jako dodatkową porcję białka. I niczym się nie przejmować.