Znakomite placuszki szpinakowe z siemieniem lnianym

Znakomite placuszki szpinakowe z siemieniem lnianym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Placuszki szpinakowe sprawdzą się na ciepłą kolację.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Placuszki szpinakowe to lekka i zdrowa wersja placków warzywnych. Smakują tak dobrze, ze z powodzeniem mogą zastąpić pyszne, ale bardzo kaloryczne placki ziemniaczane.

Składniki

  • 1 opakowanie szpinaku

  • 1 łyżka siemienia lnianego

  • 3 łyżki mąki ryżowej

  • szczypta sody

  • 2 ząbki czosnku

  • sól i pieprz

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Siemię namoczyć w 5 łyżkach wody, a następnie zmiksować ze szpinakiem. Dodać mąkę, przyprawy, sodę, oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę dokładnie wymieszać.

  • Na patelni rozgrzać oliwę i łyżką nakładać niewielkie placuszki. Smażyć 3 minuty z każdej strony.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5