Chrusty faworki - przepis na obłędnie lekki i kruchy chrust wg Ewy Wachowicz [WIDEO]
Placki z soczewicy - prosty przepis na wegetariańskie placki

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Placki z soczewicy to pożywna przekąska wegetariańska.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 25 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Placki z czerwonej soczewicy to smaczne i pożywne wegetariańskie lub po prostu jarskie danie. Są smaczne, dostarczają dużo pełnowartościowego białka i dzięki temu sycą na długo.
Składniki
100 g czerwonej soczewicy
1 liść laurowy
0,5 litra wywaru warzywnego,
0,5 cebuli
0,5 marchewki1 łyżka ziół (szczypiorek, koperek, estragon)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 jajko
30 g mąki pszennej z pełnego przemiału
30 g kwaśnej gęstej śmietany
1,5 łyżki grubego śrutu owsianego z pełnego ziarna
pieprz
ewentualnie 50 g ementalera
Przygotowanie krok po kroku:
Soczewicę razem z listkiem laurowym gotować w wywarze przez 20–30 minut w odkrytym garnku. Wyjąć listek laurowy.
Cebulę i marchewkę obrać, umyć i drobno pokroić, dodać zioła.
Połowę oliwy z oliwek rozgrzać w małym garnku, wrzucić cebulę i marchewkę, dusić aż będą miękkie.
Jajka, mąkę, śmietanę, śrut owsiany, zioła, marchewkę i cebulę dodać do soczewicy, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać.
Formować placuszki i smażyć je na pozostałej oliwie z obu stron przez 2–3 minuty. Podawać z sałatą.
Placuszki można też przykryć plastrami ementalera i zapiec w piekarniku.