Placki z soczewicy - prosty przepis na wegetariańskie placki

2021-03-29
Placki z soczewicy
Autor: Shutterstock Placki z soczewicy to pożywna przekąska wegetariańska.
łatwy
25 min
4

Placki z czerwonej soczewicy to smaczne i pożywne wegetariańskie lub po prostu jarskie danie. Są smaczne, dostarczają dużo pełnowartościowego białka i dzięki temu sycą na długo.

SKŁADNIKI

  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 1 liść laurowy
  • 0,5 litra wywaru warzywnego,

    0,5 cebuli

    0,5 marchewki
  • 1 łyżka ziół (szczypiorek, koperek, estragon)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 30 g mąki pszennej z pełnego przemiału
  • 30 g kwaśnej gęstej śmietany
  • 1,5 łyżki grubego śrutu owsianego z pełnego ziarna
  • pieprz
  • ewentualnie 50 g ementalera

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Soczewicę razem z listkiem laurowym gotować w wywarze przez 20–30 minut w odkrytym garnku. Wyjąć listek laurowy.
  • Cebulę i marchewkę obrać, umyć i drobno pokroić, dodać zioła.
  • Połowę oliwy z oliwek rozgrzać w małym garnku, wrzucić cebulę i marchewkę, dusić aż będą miękkie.
  • Jajka, mąkę, śmietanę, śrut owsiany, zioła, marchewkę i cebulę dodać do soczewicy, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać.
  • Formować placuszki i smażyć je na pozostałej oliwie z obu stron przez 2–3 minuty. Podawać z sałatą.
  • Placuszki można też przykryć plastrami ementalera i zapiec w piekarniku.