Placki z soczewicy - prosty przepis na wegetariańskie placki

Placki z soczewicy - prosty przepis na wegetariańskie placki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Placki z soczewicy to pożywna przekąska wegetariańska.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Placki z czerwonej soczewicy to smaczne i pożywne wegetariańskie lub po prostu jarskie danie. Są smaczne, dostarczają dużo pełnowartościowego białka i dzięki temu sycą na długo.

Składniki

  • 100 g czerwonej soczewicy

  • 1 liść laurowy

  • 0,5 litra wywaru warzywnego,

    0,5 cebuli

    0,5 marchewki

  • 1 łyżka ziół (szczypiorek, koperek, estragon)

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 jajko

  • 30 g mąki pszennej z pełnego przemiału

  • 30 g kwaśnej gęstej śmietany

  • 1,5 łyżki grubego śrutu owsianego z pełnego ziarna

  • pieprz

  • ewentualnie 50 g ementalera

Przygotowanie krok po kroku:

  • Soczewicę razem z listkiem laurowym gotować w wywarze przez 20–30 minut w odkrytym garnku. Wyjąć listek laurowy.

  • Cebulę i marchewkę obrać, umyć i drobno pokroić, dodać zioła.

  • Połowę oliwy z oliwek rozgrzać w małym garnku, wrzucić cebulę i marchewkę, dusić aż będą miękkie.

  • Jajka, mąkę, śmietanę, śrut owsiany, zioła, marchewkę i cebulę dodać do soczewicy, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać.

  • Formować placuszki i smażyć je na pozostałej oliwie z obu stron przez 2–3 minuty. Podawać z sałatą.

  • Placuszki można też przykryć plastrami ementalera i zapiec w piekarniku.

Ocena: 5