Oszczędne makaronowe placki z resztek spaghetti

Oszczędne makaronowe placki z resztek spaghetti

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Można usmażyć również jeden duży placek i podzielić go na trójkąty.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Szybkie placki z makaronu spaghetti, który został z poprzedniego dnia to sposób na niemarnowanie żywności i oszczędzanie. Placki mogą stanowić pyszne, pożywne śniadanie, lub ciepłą kolację.

Składniki

  • 150 g makaronu spaghetti

  • 2 jajka

  • cukier wanilinowy

  • tłuszcz do smażenia

  • szczypta cynamonu

  • 2 banany

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ugotowany makaron wymieszać z jajkami i cukrem waniliowym. Na patelni rozgrzać tłuszcz (najlepiej olej z masłem).

  • Z makaronu formować widelcem niewielkie placuszki i smażyć na złoto z obu stron.

  • Zdjąć z patelni i osączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

  • Banany pokroić w plasterki, podsmażyć na odrobinie masła i posypać cynamonem, podawać do placków.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5