Smakowite chaczapuri ze szpinakiem - przepis na pyszny placek serowy rodem z Gruzji

Smakowite chaczapuri ze szpinakiem - przepis na pyszny placek serowy rodem z Gruzji

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chaczapuri ze szpinakiem to pyszna gruzińska przekąska.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Chaczapuri to jedna z bardziej rozpoznawalnych przekąsek kuchni gruzińskiej. Ten drożdżowy placek z serem podaje się z zimnym jogurtem z przyprawami. Najsmaczniejsze możemy zjeść w samej Gruzji ale warto spróbować przygotować chaczapuri samemu w domu. Podajemy przepis na domowe chaczapuri ze szpinakiem.

Składniki

  • Składniki ciasta:

  • 30 dag mąki

  • 1/2 szklanki mleka (najlepiej 2%)

  • 1 łyżeczka suszonych drożdży

  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

  • sól

  • pieprz



  • Składniki farszu:

  • 1/2 opakowania szpinaku (można dać więcej; farsz możemy wykorzystać też do innych potraw)

  • 2-3 łyżki startego sera żółtego

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka chili

  • sól i pieprz do smaku

  •  

  • dodatkowo potrzebujemy:

  • oliwy do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyte liście szpinaku pozbawić łodyżek. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy. Czosnek obrać i posiekać. Wrzucić na rozgrzana oliwę i chwilę smażyć. Dodać szpinak. Po kilku minutach powinien być gotowy, dodać sól i pieprz do smaku. Odstawiamy do ostygnięcia.

  • W tym czasie przygotowujemy ciasto. Mąkę, drożdże, mleko oraz przyprawy mieszamy i zagniatamy. Odstawiamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia. Jeśli ciasto będzie za suche, możemy dodać więcej mleka i odwrotnie – kiedy będzie zbyt mokre, dodać mąki.

  • Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je na prostokątny placek o grubości około 1/2 cm. Wykładamy szpinak, pozostawiając około 2 cm brzegu. Szpinak posypujemy serem i chili. Brzegi zawijamy jak kopertę i sklejamy.

  • Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Placek pieczemy około 2 minut na jednej stronie i 2 minut na drugiej. Czynność powtarzamy czterokrotnie. W trakcie smażenia placek kilkakrotnie smarujemy oliwą. Na koniec pieczemy jeszcze pod przykryciem około 5 minut.

  • Podajemy z jogurtem bałkańskim lub greckim. Smacznego!

Co to jest chaczapuri?

Chaczapuri to tradycyjna przekąska kuchni gruzińskiej. Jest to placek drożdżowy zapiekany z serem. W niektórych regionach zapieka się go również z jajkiem lub pastą z fasoli. Nazwa potrawy oznacza: chaczo – ser, puri – chleb. Do chaczapuri najczęściej podawany jest gęsty jogurt. Współczesne wersje chaczapuri może być przygotowywane z dodatkiem szpinaku czy sera wędzonego – wszystko zależy od upodobania.

Ocena: 5