Smakowite chaczapuri ze szpinakiem - przepis na pyszny placek serowy rodem z Gruzji

2021-03-29
Smakowite chaczapuri ze szpinakiem - przepis na pyszny placek serowy rodem z Gruzji
Autor: Shutterstock Chaczapuri ze szpinakiem to pyszna gruzińska przekąska.
łatwy
35 min
4

Chaczapuri to jedna z bardziej rozpoznawalnych przekąsek kuchni gruzińskiej. Ten drożdżowy placek z serem podaje się z zimnym jogurtem z przyprawami. Najsmaczniejsze możemy zjeść w samej Gruzji ale warto spróbować przygotować chaczapuri samemu w domu. Podajemy przepis na domowe chaczapuri ze szpinakiem.

Co to jest chaczapuri?

Chaczapuri to tradycyjna przekąska kuchni gruzińskiej. Jest to placek drożdżowy zapiekany z serem. W niektórych regionach zapieka się go również z jajkiem lub pastą z fasoli. Nazwa potrawy oznacza: chaczo – ser, puri – chleb. Do chaczapuri najczęściej podawany jest gęsty jogurt. Współczesne wersje chaczapuri może być przygotowywane z dodatkiem szpinaku czy sera wędzonego – wszystko zależy od upodobania.

SKŁADNIKI

  • Składniki ciasta:
  • 30 dag mąki
  • 1/2 szklanki mleka (najlepiej 2%)
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz


  • Składniki farszu:
  • 1/2 opakowania szpinaku (można dać więcej; farsz możemy wykorzystać też do innych potraw)
  • 2-3 łyżki startego sera żółtego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka chili
  • sól i pieprz do smaku
  •  
  • dodatkowo potrzebujemy:
  • oliwy do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte liście szpinaku pozbawić łodyżek. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy. Czosnek obrać i posiekać. Wrzucić na rozgrzana oliwę i chwilę smażyć. Dodać szpinak. Po kilku minutach powinien być gotowy, dodać sól i pieprz do smaku. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • W tym czasie przygotowujemy ciasto. Mąkę, drożdże, mleko oraz przyprawy mieszamy i zagniatamy. Odstawiamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia. Jeśli ciasto będzie za suche, możemy dodać więcej mleka i odwrotnie – kiedy będzie zbyt mokre, dodać mąki.
  • Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je na prostokątny placek o grubości około 1/2 cm. Wykładamy szpinak, pozostawiając około 2 cm brzegu. Szpinak posypujemy serem i chili. Brzegi zawijamy jak kopertę i sklejamy.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Placek pieczemy około 2 minut na jednej stronie i 2 minut na drugiej. Czynność powtarzamy czterokrotnie. W trakcie smażenia placek kilkakrotnie smarujemy oliwą. Na koniec pieczemy jeszcze pod przykryciem około 5 minut.
  • Podajemy z jogurtem bałkańskim lub greckim. Smacznego!