Ukraińskie klopsiki z mięsa wieprzowego i kaszy gryczanej: tanie, pyszne, bezglutenowe
Ukraińskie klopsiki z mięsa wieprzowego i kaszy gryczanej są tanie i pyszne. Zamiast bułki dodajemy rozgotowaną lub przetartą kaszę gryczaną i mamy więcej pysznych klopsików. Idealna potrawa dla bezglutenowców. Zapraszamy do wypróbowania wybornego przepisu na sprytne klopsiki dla zaradnych!
Kasza gryczana jest naturalnie bez glutenu
Kasza gryczana, którą przygotowuje się z ziarna gryki, jest naturalnie pozbawiona glutenu - białka zbożowego. Dlatego zalecana jest w diecie osób nie tolerujących glutenu lub na gluten uczulonych. Kasza gryczana polecana jest także osobom na diecie – jest niezwykle sycąca, ale lekkostrawna. Zawiera dużo białka i błonnika, pomaga oczyścić przewód pokarmowy z zalegających resztek, a także utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi. Po za tym kasza gryczana to bogate źródło minerałów i witamin. Znajdziemy w niej zarówno magnez, żelazo, witaminę B1 i witaminę PP. Co więcej zawiera ona bardzo dużo przeciwutleniaczy (kilka razy więcej niż w czerwonym winie), które wspierają naturalną odporność organizmu oraz spowalniają procesy starzenia się.
Jak spreparować kaszę gryczaną do kotletów?
Kaszę wystarczy ugotować i zmiksować lub rozgotować na papkę. Nie trzeba jej specjalnie preparować. Całość sklei się dzięki właściwościom mięsa, którego białka w wilgotnym środowisku koagulują, czyli żelują, dzięki czemu sklejają się ponownie w całość.
SKŁADNIKI
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
- 150 g kaszy gryczanej palonej, surowej
- 1 jajko rozmiar M
- 1 cebula, średnich rozmiarów
- sól i pieprz do smaku
- 50 g mąki bezglutenowej lub pszennej do panierowania
- olej do smażenia
- 1 puszka pomidorów w soku własnym
- 1 łyżka natki pietruszki posiekanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie blenderem zmiksować kaszę na grudkowatą papkę.
- Cebulę przekroić na pół. Połowę cebuli drobno posiekać. Pozostałą cebulę pokroić w piórka.
- Mielone mięso przełożyć do miski, dodać kaszę gryczaną, rozmącone jajko, drobno posiekaną cebulę, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać na jednorodną masę.
- Z masy formować okrągłe klopsiki wielkości piłeczki do tenisa stołowego.
- Klopsiki panierować w mące i smażyć do zrumienienia na rozgrzanym tłuszczu.
- Gdy klopsiki się zrumienią, na patelnię dodać pokrojoną w piórka cebula i pomidory z puszki, razem z sokiem. Posolić i popieprzyć.
- Zagotować sos, a następnie dusić na wolnym ogniu przez 15 minut.
- Podawać z ryżem lub z pieczywem, posypane natką pietruszki.