Gotowanie w zmywarce - co można, a czego nie powinno się gotować w ten sposób?
Pyszny łosoś z kuskusem i brokułami podany na stół prosto ze zmywarki do naczyń. Absurd? Absurdalnie brzmi, ale nowa moda zyskuje coraz więcej zwolenników. Eksperci i blogerzy kulinarni prześcigają się w nowych przepisach na dania przygotowywane w kuchennych urządzeniach do mycia naczyń. Czy możliwe jest, żeby w zmywarce pełnej brudnych naczyń przyrządzić pyszny obiad?
Spis treści
- Nowa kulinarna moda?
- Jak wygląda gotowanie w zmywarce?
- Co można, a czego lepiej nie gotować w zmywarce?
- Ekologiczna alternatywa dla tradycyjnych metod gotowania?
- Przepis na jajka na miękko gotowane w zmywarce
Nowa kulinarna moda?
Producenci zmywarek nie polecają tych urządzeń do gotowania, zastrzegają to również w instrukcjach obsługi. Nie ma także żadnych badań, które potwierdzałyby bezpieczeństwo przyrządzonych w ten sposób posiłków. Jednak „zmywarkowe gotowanie” ma coraz więcej fanów. W internecie nie trudno znaleźć przepisy i dokładne instrukcje w formie filmików, jak przygotować posiłek w zmywarce, jednocześnie myjąc w niej naczynia. Powstała nawet książka „Gotowanie w zmywarce”, w której autorka, Lisa Casali przekonuje, że potrawy gotowane w zmywarce są delikatniejsze i smaczniejsze. Dlaczego? Ponieważ gotują się dłużej i w niższej temperaturze – wyjaśnia włoska proekologiczna autorka książek kulinarnych, która zaznacza, że dzięki takiej metodzie przygotowywania posiłków oszczędzamy energię i wodę. Do gotowanie w zmywarce w swoim programie przekomponowywała nawet popularna amerykańska prezenterka telewizyjna Oprah Winfrey.
Jak wygląda gotowanie w zmywarce?
Przyrządzenie potraw w zmywarce działa na zasadzie próżniowej metody długiego gotowania – tak zwanej sous-vide, którą od lat stosują najwięksi mistrzowie kuchni, zwłaszcza molekularnej. Obowiązują dwie szkoły:
- pierwsza zakłada, że gotujemy tylko jeśli w tym samym czasie nie zmywamy, a więc nie używamy detergentów.
- drugie, bardziej proekologiczne podejście, pozwala jednocześnie podgrzewać posiłek i myć brudne naczynia, w związku z czym zużywamy mniej wody i czasu.
Jak to możliwe, żeby gotować w czasie zmywania? Eksperci przekonują, że wystarczy wszystkie produkty szczelnie zapakować w próżniowe opakowania lub dobrze dokręcone słoiki, a detergent nie dostanie się do gotowanej potrawy.
Co można, a czego lepiej nie gotować w zmywarce?
Fascynaci tej metody gotowania podkreślają, że nie wszystkie potrawy i dania można gotować w zmywarce. Najlepiej nadają się produkty, które gotujemy we wrzątku tylko przez kilka minut, np.
- jajka
- mięso
- owoce morza
- ryby – szczególnie łosoś
- zupy i kasze
- owoce oraz niektóre warzywa.
Absolutnie do zmywarek nie nadają się ziemniaki ani buraki.
Ekologiczna alternatywa dla tradycyjnych metod gotowania?
Metoda jest kontrowersyjna, ale cieszy się niezwykłym zainteresowaniem. Zwłaszcza po stronie proekologicznych pasjonatów gotowania. Czy w dobie promowania ekologicznych zachowań gotowanie w zmywarce stanie się powszechna metodą przygotowywania rodzinnych obiadów?
Przepis na jajka na miękko gotowane w zmywarce
Zapakuj jajka w podwójną warstwę tworzywa sztucznego, w celu ochrony ich przed kontaktem z mytymi naczyniami. Umieść każde jajko w plastikowej torbie i wyciśnij nadmiar powietrza przed zawiązaniem ich na węzeł. Umieść jajka w bezpiecznym miejscu w górnym koszu. Uruchom zmywarkę na standardowym programie zmywania w najwyższej temperaturze. Po zakończeniu zmywania wyciągnij jajka i obmyj je zimną wodą.