Lazania z ziemniaków

2021-03-29
Lazania z ziemniaków
Autor: Shutterstock Lazania z ziemniaków to pomysł na niedrogi obiad.
łatwy
60 min
4

Jarska wersja lazanii to propozycja na pyszny bezmięsny obiad. Znakomicie udaje się z lekko mączystych ziemniaków i kwaskowych jeszcze pomidorów.

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

SKŁADNIKI

  • 5 ziemniaków
  • średnia cukinia
  • 2 pomidory
  • 200 g sera żółtego
  • tłuszcz do formy
  •  
  • Sos:
  • 100 g masła
  • 100 g mąki
  • 1 l mleka
  • liść laurowy
  • sól i pieprz
  • zioła prowansalskie
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić i pokroić w plastry. Cukinię i pomidory umyć i pokroić w plastry. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Mleko zagotować. Masło roztopić w rondlu, dodać mąkę, mleko, sól, pieprz liść laurowy i zioła. Wymieszać i zagotować.
  • Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Ułożyć warstwę ziemniaków, cukinię, pomidory i kolejną warstwę ziemniaków.
  • Warzywa zalać sosem i posypać żółtym serem. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza, ok. 20 minut.