Ucierane ciasto z agrestem i bezą: rozkosz dla podniebienia

2021-03-29
Ucierane ciasto z agrestem i bezą: rozkosz dla podniebienia
Autor: Shutterstock Pyszne ciasto na podwieczorek kusi łasuchów
łatwy
60 min
4

Ucierane ciasto z kwaśnym agrestem i słodką bezą idealnie pasuje na deser po rodzinnym obiedzie.  Proszkowy placek z owocami i cukrową chmurką to rozkosz dla podniebienia. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Owoce:
  • 300-350 g agrestu
  • Ciasto:
  • 200 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki tortowej
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z 1 pomarańczy lub cytryny
  • Beza:
  • 4 białka
  • 400 g cukru (drobnego do wypieków)
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło utrzeć z cukrem na puch. Następnie stopniowo dodawać po 1 jajku i po 1 łyżce mąki. Na koniec dodać pozostałą mąkę z proszkiem do pieczenia i otartą skórkę z pomarańczy. 
  • Białka ubij z solą na sztywno. Miksując, dodawaj stopniowo cukier i poczekaj, aż piana uzyska szklistą barwę, a cały cukier się rozpuści. Zajmie to 15–20 minut.
  • Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. 
  • Agrest oprószyć mąką i wyłożyć na wierzchu ciasta.
  • Na agrest wyłożyć bezę. 
  • Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 45 minut.