Szybkie kruche ciasto z wiśniami i budyniem: przepis+WIDEO

Szybkie kruche ciasto z wiśniami i budyniem: przepis+WIDEO

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pyszne ciasto z wiśniami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Szybkie kruche ciasto z budyniem i wiśniami przygotowuje się tak szybko, że koniecznie trzeba je przygotować podczas sezonu na wiśnie. Poza sezonem można oczywiście użyć owoców mrożonych albo z syropu (po odsączeniu). Podajemy przepis na proste i szybkie kruche ciasto z wiśniami i budyniem. Sprawdź, jak je przygotować.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyte wiśnie osuszyć i usunąć pestki.

  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i z cukrem, dodać szczyptę soli i pokrojone na kawałki masło. Rozetrzeć w dłoniach. Dodać jajko i wyrobić ciasto. Zawinąć je w folię aluminiową  i wstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie ugotować budyń.

  • Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, odkroić 1/3 masy, a resztą wylepić wysmarowaną masłem formę. Na ciasto wylać budyń, a na nim ułożyć wiśnie i posypać cukrem. Pozostałe ciasto pokruszyć na wierzch.

  • Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto piec około 40 minut.

  • Po upieczeniu, gdy ciasto nieco przestygnie, posypać cukrem pudrem.

Ocena: 4