Szybkie ciasto z dżemem truskawkowym: przepis na łatwy deser
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Szybkie ciasto z dżemem truskawkowym i kruszonką to dobry pomysł na początek sezonu, aby wykorzystać dżem z ubiegłego roku i niewielką ilość świeżych owoców. Kruche ciasto, dżem owocowy i świeże owoce oraz pyszna migdałowo-owsiana kruszonka to prawdziwy strzał w dziesiątkę.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 170 g płatków owsianych górskich
- 250 g mąki pszennej
- 150 g brązowego cukru trzcinowego
- 50 g płatków migdałowych
- 1 szczypta soli
- 200 g zimnego masła
- 1 słoik dżemu truskawkowego
- 100 g świeżych owoców truskawki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce wymieszać płatki, mąkę, cukier, migdały, proszek do pieczenia i posiekane masło. Najlepiej mieszać palcami, aż do uzyskania grubych okruchów.
- Więcej niż połowę okruchów włożyć do foremki wysmarowanej masłem.
- Na wierzch wyłożyć dżem. Na dżemie ułożyć świeże owoce pokrojone na kawałki.
- Posypać z wierzchu pozostałą kruszonką.
- Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez około 50 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni.
- Podawać z lodami lub śmietaną.