Szybkie ciasto z dżemem truskawkowym z poprzedniego roku: przepis na oszczędny deser

Szybkie ciasto z dżemem truskawkowym z poprzedniego roku: przepis na oszczędny deser

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciasto można zrobić z dżemem porzeczkowym i świeżymi porzeczkami lub powidłami i świeżymi śliwkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Szybkie ciasto z dżemem truskawkowym i kruszonką to dobry pomysł na początek sezonu, aby wykorzystać dżem z ubiegłego roku i niewielką ilość świeżych owoców. Kruche ciasto, dżem owocowy i świeże owoce oraz pyszna migdałowo-owsiana kruszonka to prawdziwy strzał w dziesiątkę. 

Składniki

  • 170 g płatków owsianych górskich

  • 250 g mąki pszennej

  • 150 g brązowego cukru trzcinowego

  • 50 g płatków migdałowych

  • 1 szczypta soli

  • 200 g zimnego masła

  • 1 słoik dżemu truskawkowego

  • 100 g świeżych owoców truskawki

Przygotowanie krok po kroku:

  • W misce wymieszać płatki, mąkę, cukier, migdały, proszek do pieczenia i posiekane masło. Najlepiej mieszać palcami, aż do uzyskania grubych okruchów. 

  • Więcej niż połowę okruchów włożyć do foremki wysmarowanej masłem. 

  • Na wierzch wyłożyć dżem. Na dżemie ułożyć świeże owoce pokrojone na kawałki.

  • Posypać z wierzchu pozostałą kruszonką.

  • Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez około 50 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni. 

  • Podawać z lodami lub śmietaną. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3