Ciasto śliwkowe ŚLIWKI POD PIERZYNKĄ – łatwy przepis na pyszny deser

2021-03-29
ŚLIWKI POD PIERZYNKĄ – łatwy przepis na crumble ze śliwkami
Autor: Shutterstock Masz ochotę na ciasto ze śliwkami? Podsuwamy łatwy i sprawdzony przepis.
łatwy
15 min
4

Śliwki po pierzynką z ciasta polecamy gdy masz ochotę na zdrowy i smaczny deser, łatwy i szybki do przygotowania. Dużą zaletą tego wypieku jest to, że nigdy nie robi się w nim zakalec. Trzy, dwa, jeden, śliwki – start!

SKŁADNIKI

  • 75 dag śliwek
  • 6 dag (około ¼ kubka) drobnoziarnistego cukru
  • 18 dag (1½ kubka) mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 dag drobnoziarnistego cukru
  • 3/4 kostki zimnego, posiekanego masła
  • całe jajko
  • 125 ml (około ½ szklanki) mleka
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  • Naczynie żaroodporne natłuść.
  • Śliwki opłucz. Pokrój na ćwiartki, usuń pestki.
  • Owoce przełóż do rondelka. Zasyp cukrem, dodaj łyżkę wody. Mieszaj na małym ogniu przez około pięć minut, aż cukier się rozpuści i śliwki nieco zmiękną.
  • Przełóż owoce do naczynia żaroodpornego.
  • Mąkę przesiej do miski.
  • Dodaj cukier, wymieszaj całość.
  • Końcami palców rozetrzyj mąkę i cukier z rozdrobnionym masłem. Powinny powstać „okruszki”.
  • Jajko połącz z mlekiem. Wlej do miseczki z ciastem. Wymieszaj.
  • Dużą łyżką nakładaj ciasto na śliwki.
  • Piecz około 30-40 minut, aż ciasto się upiecze i lekko przyrumieni.
  • Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem.
  • Podawaj przestudzone.