Sernik na zimno z wiśniami i galaretką - przepis

Sernik na zimno z wiśniami i galaretką - przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sernik na zimno z wiśniami - pyszne ciasto bez pieczenia.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 9 OSÓB

Wiśnie doskonale sprawdzają się jako dodatek do wszelkich deserów. Ich słodko-kwaśny smak nadaje potrawom szczególnego aromatu. Podajemy przepis na sernik na zimno z wiśniami i galaretką.

Składniki

  • 1 kg zmielonego twarogu sernikowego

  • 2 paczki herbatników

  • 0,4 kg wiśni

  • 1 galaretka wiśniowa

  • 2 galaretki (zielona i żółta)

  • 2 łyżki żelatyny

  • 1/4 szklanki mleka

  • 150 g śmietanki kremówki

  • 1 cukier waniliowy

  • 3/4 szklanki cukru pudru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotować żółtą i zieloną galaretkę, dodając do niej nieco mniej wody, niż jest podane w przepisie. Pozostawić do całkowitego stężenia i pokroić w drobną kostkę. 

  • Wiśniową galaretkę zalać gorącą wodą i odstawić do stężenia.

  • Wiśnie umyć i wydrylować.

  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz, a na spodzie ułożyć herbatniki.

  • Żelatynę zalać 5 łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka minut, aby napęczniała. Następnie włożyć ją do mikrofalówki na 15 sekund lub do kąpieli wodnej i rozpuścić tak, aby temperatura płynu nie przekroczyła 50 stopni. 

  • Do żelatyny dodać mleko i wymieszać.

  • Do większej miski włożyć twaróg sernikowy, dodać śmietankę, cukier puder oraz cukier wanilinowy i wymieszać łyżką.

  • Do roztworu z mleka i żelatyny dodać 1 - 2 łyżki masy serowej i wymieszać. Następnie dodać kolejne 2 - 3 łyżki masy serowej i znów wymieszać. Czynność tę powtarzać aż do momentu, kiedy skończy się masa serowa.

  • Następnie do masy serowej należy dodać pokrojoną w kostkę galaretkę i dokładnie wymieszać. 

  • Przełożyć masę serową do tortownicy wyłożonej herbatnikami.

  • Na wierzchu sernika ułożyć owoce i zalać wiśniową galaretką.

  • Wstawić do lodówki na 3 godziny. Zdjąć obręcz. Podawać schłodzony.

Ocena: 0