Placek drożdżowy z wiśniami: najszybsze ciasto z owocami i kruszonką

2021-03-29
Placek drożdżowy z wiśniami: najszybsze ciasto z owocami i kruszonką
Autor: Shutterstock Najszybsze ciasto drożdżowe świata i do tego z wiśniami i kruszonką!
łatwy
60 min
4

Placek drożdżowy z wiśniami i kruszonką lubią wszyscy. Idealne ciasto deserowe do kawy. Doskonały podwieczorek ze szklanką mleka. Wbrew pozorom to najzdrowsze i najszybsze ciasto z owocami i kruszonką. Jeśli do tej pory nie robiliście takiego ciasta, to koniecznie spróbujcie. Nawet kruszonka jest tu dziecinnie prosta. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki
  • 150 g cukru
  • 100 g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 30 g drożdży
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 paczka cukru wanilinowego
  • 500 g wydrylowanych wiśni
  • oraz na kruszonkę:
  • 185 g mąki
  • 100 g cukru
  • 125 g masła
  • 1 paczka cukru wanilinowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W połowie ciepłego mleka rozrobić pokruszone drożdże, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu.
  • Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. W pozostałym mleku rozpuścić masło i sól.
  • Do mąki wlać wyrośnięte drożdże, utarte z cukrem jajka, mleko z masłem i solą. Wymieszać. 
  • Przelać do natłuszczonej płaskiej formy/blachy i pozostawić w cieple, aż podwoi swoją objętość.
  • Przygotować kruszonkę: widelcem wymieszać mąkę z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać rozpuszczone masło i ponownie wymieszać masę.
  • Na podrośniętym cieście ułożyć wydrylowane wiśnie. Nierównomiernie pokryć masą kruszonkową.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 40 minut lub do czasu, gdy wyrośnie i lekko się zrumieni.