Malinowa rolada bezowa: przepis

Malinowa rolada bezowa: przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Roladę bezową przed podaniem warto udekorować świeżymi owocami i miętą.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Malinowa rolada bezowa to deser pyszny i wykwintny zarazem. Kruchość bezy wraz z delikatnością serka mascarpone i aromatem dojrzałych malin zadowolą niejednego łasucha. Wypróbuj w swojej kuchni przepis na malinową roladę bezową.

Składniki

  • 6 białek

  • 30 dag drobnego cukru + 2 łyżki

  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • łyżeczka białego octu winnego

  • 1/2 kg malin

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 250 g serka mascarpone

  • 100 ml śmietanki 30 proc.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Blachę o wymiarach 20 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • W naczyniu ubij białka na sztywną pianę i, powoli dodając cukier, ubijaj dalej aż do uzyskania lśniącej, sztywnej masy. Na koniec dodaj mąkę i ocet i miksuj jeszcze 2 minuty.

  • Masę wyłóż na papier i piecz 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st.C.

  • Upieczoną bezę wystudź i wyłóż na arkusz papieru do pieczenia, obsypany cukrem pudrem.

  • Mascarpone zmiksuj ze śmietanką i 2 łyżkami cukru na dość sztywną masę i wymieszaj z połową malin.

  • Masę wyłóż na bezę, rozsmaruj i delikatnie, pomagając sobie papierem, zwiń roladę wzdłuż dłuższego boku. Schłódź w lodówce. Resztę malin zmiksuj i polewaj nimi porcje rolady.

Ocena: 0