Lekki placek z rabarbarem: błyskawiczny przepis na pyszne ciasto domowe

Lekki placek z rabarbarem: błyskawiczny przepis na pyszne ciasto domowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Placek z rabarbarem - błyskawiczne ciasto rodzinne

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Lekki placek z rabarbarem to łatwe ciasto, które przygotujesz błyskawicznie. Nie potrzebujesz do tego wagi, wszytko odmierzysz łyżką stołową lub łyżeczką do herbaty. Kwaśny rabarbar zanurzony w słodkim biszkopcie tłuszczowym to błyskawiczny przepis na pyszny deser.

Składniki

  • 2 szklanki rabarbaru, pokrojonego na kawałki o długości 2 cm

  • 3 jajka

  • 9 łyżek cukru

  • 9 łyżek mleka

  • 9 łyżek oleju

  • 12 łyżek mąki

  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu wanilii

  • 1/4 łyżeczki soli

  • lukier: 3 czubate łyżki cukru pudru utarte z 1 łyżeczką wrzącej wody

  • blacha do pieczenia o wymiarach około 20x30 cm

Przygotowanie krok po kroku:

  • Formę posmarować olejem lub masłem. Piekarnik rozgrzać do 180°C.

  • Jajka utrzeć z cukrem.

  • Dodać mleko i olej, wymieszać. 

  • Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy lub ekstrakt wanilii oraz sól. 

  • Ciasto wlać do formy, na wierzchu ułożyć pokrojony rabarbar. 

  • Wstawić do piekarnika i piec około 30-40 minut.

  • Wyjąć upieczone ciasto z piekarnika i póki gorące polać lukrem przygotowanym z cukru pudru. 

Rabarbar: owoc czy warzywo?

Wiosną wyrastają nowe liści rabarbaru. Nim rozwiną się w pełni ich soczysta łodyga pod wpływem światła słonecznego nabiera barwy od różowej do czerwonej. W kuchni wykorzystuje się właśnie te zachwycające dla oka i kwaśne w smaku łodygi. Same liście są niejadalne ze względu na wysokie stężenia kwasu szczawiowego. Natomiast łodygi zawierają go mniej. Pod wpływem ciepła kwas szczawiowy w łodygach ulega rozpadowi. Dlatego najlepiej jeść rabarbar gotowany, duszony lub pieczony. Wystarczy 20 minut obróbki cieplnej. 

Rabarbar należałoby zaliczyć do warzyw zielonych, ale ze względu na wielowiekową tradycję wykorzystania go słodkich potrawach, traktowany jest jak owoc. 

Rabarbar w przepisach

Kwaśny smak rabarbaru pobudza kulinarną wyobraźnię. Tradycyjnie rabarbar dodaje się ciast, deserów i słodkich przetworów. Ucierane ciasta z rabarbarem to prawdziwa łatwizna. Polecamy szczególnie:

Ciasto z rabarbarem i owsianą kruszonką: łatwy przepis na szybki placek

Czekoladowe ciasto z rabarbarem - idealny wiosenny podwieczorek

Kruche ciasto z budyniową pianką i rabarbarem

Amerykański placek z rabarbarem

Sernik na zimno z rabarbarem

Warto również przygotować z rabarbaru przetwory:

Dżem truskawkowo-rabarbarowy - jak zrobić? 

Jeśli już macie pyszny słodko-kwaskowy dżem to warto przygotować: 

Tosty francuskie z chałki z dżemem truskawkowo–rabarbarowym i kremem mascarpone

 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

 

Ocena: 4