Kruche ciasto ze śliwkami i wiórkami kokosowymi

2021-03-29
kruche ciasto ze śliwkami
Autor: thinkstockphotos.com Kruche ciasto ze śliwkami łatwo jest zrobić i wyśmienicie smakuje
średni
60 min
4

W sezonie na śliwki w naszej kuchni nie może zabraknąć kruchego placka z węgierkami! Podajemy przepis na smaczne śliwkowy deser z nutą kokosowego smaku.

Śliwki to idealne owoce na przetwory, do ciast, knedli czy mięsiwa. Schab z suszonymi śliwkami często przygotowywany jest przez mamy i babcie na świąteczny stół. Śliwki węgierki idealnie komponują się właśnie z mięsem, choć w deserach też smakują wyśmienicie. Można z nich przyrządzać tarty, muffiny, kruche i drożdżowe ciasta.

SKŁADNIKI

  • 120 g masła
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 3-4 łyżki wiórków kokosowych
  • ok. 1 kg śliwek węgierek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie śmietanki kremówki (250 ml)
  • 2/3 szkl. cukru
  • 2 białka
  • sok i starta skórka z 1 cytryny
  • 150 g wiórków kokosowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier puder, cukier waniliowy i wiórki kokosowe wymieszać.
  • Dodać pokrojone na drobne kawałki zimne masło, żółtka i całe jajko. Zagnieść.
  • Formę wysmarować i wylepić ciastem (ok. 1,5 cm grubości) i piec około 20 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.
  • Umyte i osuszone śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki.
  • Śmietanę i cukier podgrzać w garnuszku (odłożyć 2-3 łyżki cukru, przydadzą się do ubitych białek).
  • Dodać wiórki i wymieszać.
  • Następnie zdjąć z ognia.
  • Dodać sok z cytryny i skórkę.
  • Z białek ubić na sztywno pianę z dodatkiem szczypty soli.
  • Powoli dodać 2-3 łyżki cukru i dalej ubijać.
  • Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
  • Masę dodać do wystudzonej śmietanki i delikatnie wymieszać.
  • Na upieczone ciasto wyłożyć masę a następnie śliwki.
  • Piec kolejne 20 minut.