Kardamonowe ciasto z całymi gruszkami: z wrażenia gościom opadną szczęki

2021-03-29
Kardamonowe ciasto z całymi gruszkami: z wrażenia gościom opadną szczęki
Autor: Shutterstock Jeśli gruszki mają cienką skórkę to można ich nie obierać
łatwy
60 min
4

Kardamonowe ciasto z całymi gruszkami to niezwykle efektowny deser. A do tej pyszny! Syrop, który uzyskujemy przy okazji gotowania gruszek jest świetny nie tylko jako dodatek do ciasta, ale także jako podstawa pysznego drinku z winem musującym. Wypróbujcie i smakujcie życie w całej rozkosznie gruszkowej okazałości!

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 3 gruszki średniej wielkości dojrzałe, lecz twarde
  • na syrop:
  • 750 ml wytrawnego wina białego
  • 1,125 szklanki cukru
  • 4 goździki
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 8 ziarenek kardamonu
  • 2 laski cynamonu
  • na ciasto:
  • 150 g masła i dodatkowo 2 łyżki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gruszki obrać, nie usuwać zdrewniałej szypułki, będzie ozdobą.
  • W naczyniu wymieszać wino razem z cukrem, goździkami, anyżem, kardamonem i cynamonem. Następnie ostrożnie zanurzyć gruszki i gotować na niewielkim ogniu przez 30 minut.
  • Gruszki wyjąć z syropu i odstawić do ostygnięcia. Do syropu dodać 500 ml wody i gotować, aż płyn zredukuje się o połowę. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie przecedzić. Syrop zachować.
  • Piekarnik rozgrzać do 180°C.
  • Formę keksową posmarować masłem.
  • Przy pomocy miksera ręcznego ubić miękkie masło razem z cukrem.
  • Gdy masa maślana będzie już biała, dodawać po 1 jajku i dalej miksować.
  • Dodać mąkę, proszek do pieczenia i zmielony kardamon, miksować na niskich obrotach do uzyskania jednorodnej masy.
  • Ciasto przełożyć do formy. Gruszki pionowo wstawić w ciasto.
  • Wstawić do piekarnika i piec 40 minut.
  • Po upieczeniu pozostawić w foremce do ostygnięcia. Wystudzone ciasto delikatnie wyjąć z formy.
  • Ciasto podawać do kawy polane aromatycznym syropem.