Rolada biszkoptowa z musem jabłkowym - efektowna i prosta do zrobienia
Czekoladowe ciasto z rabarbarem - idealny wiosenny podwieczorek

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ciasto czekoladowe z rabarbarem to wspaniałe połączenie słodyczy i kwaśnego smaku.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Ciasto z dodatkiem jogurtu jest miękkie i puszyste. Dodatek kwaskowego rabarbaru do słodyczy czekoladowego ciasta sprawia, że deser jest wyjątkowo smaczny.
Składniki
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 małe opakowanie gęstego jogurtu naturalnego
6 łyżek oleju
3 łyżki kakao
250 g rabarbaru
cukier puder do posypania
Przygotowanie krok po kroku:
Mąkę przesiać i i wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.
Jajka utrzeć z masłem, a gdy masa będzie puszysta dolewać stopniowo olej.
Cały czas miksując do masy dodawać naprzemiennie po łyżce mąki i jogurtu.
Dużą keksówkę posmarować tłuszczem i wylać do niej masę.
Na wierzchu ułożyć pokrojone wzdłuż łodygi rabarbaru.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 40 min.
Sprawdzać stan upieczenia patyczkiem, suchy patyczek oznacza gotowe ciasto.
Wyjąć i wystudzić. Wierzch można posypać cukrem pudrem.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska