Czekoladowe ciasto z rabarbarem - idealny wiosenny podwieczorek

Czekoladowe ciasto z rabarbarem - idealny wiosenny podwieczorek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciasto czekoladowe z rabarbarem to wspaniałe połączenie słodyczy i kwaśnego smaku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Ciasto z dodatkiem jogurtu jest miękkie i puszyste. Dodatek kwaskowego rabarbaru do słodyczy czekoladowego ciasta sprawia, że deser jest wyjątkowo smaczny.

Składniki

  • 4 jajka

  • 1 szklanka cukru

  • 1 szklanka cukru

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 małe opakowanie gęstego jogurtu naturalnego

  • 6 łyżek oleju

  • 3 łyżki kakao

  • 250 g rabarbaru

  • cukier puder do posypania

  •  

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiać i i wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.

  • Jajka utrzeć z masłem, a gdy masa będzie puszysta dolewać stopniowo olej.

  • Cały czas miksując do masy dodawać naprzemiennie po łyżce mąki i jogurtu.

  • Dużą keksówkę posmarować tłuszczem i wylać do niej masę.

  • Na wierzchu ułożyć pokrojone wzdłuż łodygi rabarbaru.

  • Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 40 min.

  • Sprawdzać stan upieczenia patyczkiem, suchy patyczek oznacza gotowe ciasto.

  • Wyjąć i wystudzić. Wierzch można posypać cukrem pudrem.

  •  

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3