Ze względu na zawartość wiśni, gotowe ciasto lepiej jest przechowywać w lodówce.
Ciasto czekoladowe z wiśniami – jak je upiec?

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Klasyczne ciasto czekoladowe z wiśniami.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 25 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Ciasto czekoladowe z wiśniami to klasyka smaku. Może być serwowane jako klasyczny deser – dodatek do kawy. A na drugi dzień świetnie smakuje ze szklanką schłodzonego mleka. Sprawdź, jak je zrobić.
Składniki
40 dag wiśni
2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
4 łyżki kakao
pół tabliczki gorzkiej czekolady
250 g margaryny do pieczenia
5 łyżek mleka
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie krok po kroku:
Miękkie składniki (margarynę, mleko) rozpuszczamy w rondelku.
Stopniowo dodajemy cukier, kakao i kostki czekolady.
Mieszamy i podgrzewamy. Pilnujmy, by masa się nie zagotowała! Kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą ze sobą, odstawiamy masę do wystygnięcia.
Następnie dodajemy żółtka jajek i mąkę, mieszamy mikserem.
Białka jajek ubijamy na sztywna pianę i delikatnie (łyżką) łączymy z masą.
Ciasto przelewamy do formy.
Na wierzch wykładamy obtoczone wcześniej w mące wiśnie. Część z nich zatopi się w cieście.
Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Polecamy też:
Wiśnie kandyzowane - jak zrobić? Podajemy dobry przepis