Ciasto czekoladowe z wiśniami – jak je upiec?

Ciasto czekoladowe z wiśniami – jak je upiec?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Klasyczne ciasto czekoladowe z wiśniami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Ciasto czekoladowe z wiśniami to klasyka smaku. Może być serwowane jako klasyczny deser – dodatek do kawy. A na drugi dzień świetnie smakuje ze szklanką schłodzonego mleka. Sprawdź, jak je zrobić.

Składniki

  • 40 dag wiśni

  • 2 szklanki mąki

  • 1,5 szklanki cukru

  • 4 łyżki kakao

  • pół tabliczki gorzkiej czekolady

  • 250 g margaryny do pieczenia

  • 5 łyżek mleka

  • 4 jajka

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Miękkie składniki (margarynę, mleko) rozpuszczamy w rondelku.

  • Stopniowo dodajemy cukier, kakao i kostki czekolady.

  • Mieszamy i podgrzewamy. Pilnujmy, by masa się nie zagotowała! Kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą ze sobą, odstawiamy masę do wystygnięcia.

  • Następnie dodajemy żółtka jajek i mąkę, mieszamy mikserem.

  • Białka jajek ubijamy na sztywna pianę i delikatnie (łyżką) łączymy z masą.

  • Ciasto przelewamy do formy.

  • Na wierzch wykładamy obtoczone wcześniej w mące wiśnie. Część z nich zatopi się w cieście.

  • Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

tip dnia

Ze względu na zawartość wiśni, gotowe ciasto lepiej jest przechowywać w lodówce.

Ocena: 3,8