Beztłuszczowe ciasto jogurtowe z borówkami - łatwe i przepyszne

Beztłuszczowe ciasto jogurtowe z borówkami - łatwe i przepyszne

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Beztłuszczowe ciasto jogurtowe z borówkami - jest śmiesznie łatwe do przygotowania, a cudownie pyszne w smaku! Wilgotne i lekkie - pasuje idealnie do popołudniowej kawy lub herbaty.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Beztłuszczowe ciasto jogurtowe z borówkami to super deser na letni podwieczorek. Szybko się robi, jeszcze szybciej zjada. Doskonale wygląda, a smakuje jeszcze lepiej.

Składniki

  • 225 g mąki pszennej + 1 łyżeczka do oprószenia owoców

  • 100 g cukru

  • 2 jajka

  • 150 g jogurtu greckiego

  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 150 g borówek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka zmiksować z oboma rodzajami cukru, dodać jogurt, ponownie krótko zmiksować.

  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy, całość zmiksować do połączenia się składników.

  • Borówki przebrać, opłukać, osuszyć i oprószyć mąką.

  • Keksówkę o wymiarach 20x11x7,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć 1/3 ciasta, na ciasto wysypać w miarę równomiernie 1/3 borówek, wyłożyć 1/3 ciasta, ponownie wysypać 1/3 borówek, wyłożyć resztę ciasta, na wierzchu ułożyć pozostałe borówki.

  • Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach C przez 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka

Ciasto jogurtowe z borówkami jest proste w wykonaniu - trwa to naprawdę 15 minut. Jest też lekkie i mniej kaloryczne, gdyż poza tłuszczem zawartym w jogurcie, nie zawiera masła, margaryny ani oleju. Składniki, których używamy do przygotowania ciast ucieranych powinny być w temperaturze pokojowej. Można to ciasto wykonać z dowolnymi owocami, choć z borówkami prezentuje się wyjątkowo efektownie.

Ocena: 4,2