Szwedzki torcik czekoladowo-migdałowy: obłędny przepis na pyszny deser z IKEA

Szwedzki torcik czekoladowo-migdałowy: obłędny przepis na pyszny deser z IKEA

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszny torcik migdałowy z kremem i polewa czekoladową

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szwedzki torcik migdałowy znany jest wszystkim bywalcom kawiarni w sklepach sieci IKEA.  Deser jest łatwy do zrobienia i prawdopodobnie stanie się nowym faworytem Twojej  rodziny. Ten obłędny przepis na odświętne ciasto migdałowe przełożone kremem patissiere i polane pyszną polewą czekoladową polecam wszystkim łasuchom! 

Składniki

  • Ciasto migdałowe:

  • 4 białka jaj

  • 150 g cukru

  • 150 g migdałów, blanszowanych, czyli bez brązowej skórki

  • 50 g ciemnej czekolady lub kuwertury

  • Krem waniliowy:

  • 2 łyżki mąki kukurydzianej

  • 500 ml mleka

  • 5 żółtek

  • 3 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego

  • 90 g cukru

  • Polewa czekoladowa:

  • 150 g czekolady mlecznej

  • 1/2 dl bitej śmietany

  • 30 g masła

  • oraz 60 g siekanych migdałów

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dno migdałowe: zmiel migdały w młynku do migdałów lub za pomocą malaksera. Zetrzyj czekoladę na drobnej tarce. Wymieszaj migdały, cukier puder i czekoladę. Białka ubij i ostrożnie wymieszaj szpatułką z migdałami, cukrem pudrem i czekoladą. Nie mieszaj więcej niż to konieczne, ale upewnij się, że wszystko jest dobrze wymieszane.

  • Rozłóż masę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. To będzie cienka warstwa, ale tak powinno być.

  • Piecz na środku piekarnika w temperaturze 180C przez 13 minut.

  • Krem waniliowy: Możesz zrobić krem ​​waniliowy dzień przed upieczeniem ciasta, ponieważ musi minąć kilka godzin, zanim całkowicie ostygnie.

  • Wymieszaj skrobię kukurydzianą z 50 ml mleka. Dodaj żółtka. Resztę mleka zagotuj razem z cukrem i cukrem z wanilią. Gdy mleko się zagotuje, wlej je cienkim strumieniem na mieszankę jajeczną, jednocześnie mieszając. Wlej miksturę z powrotem do garnka i podgrzewaj, aż masa osiągnie temperaturę wrzenia. Krem nie powinien się gotować, ale musi pozostać tuż poniżej temperatury wrzenia, dopóki nie zacznie gęstnieć. Ostudź krem. Aby uniknąć wyschniętej powierzchni, jeszcze gorący krem dokładnie okryj folią spożywczą, tak aby folia przylegała do powierzchni kremu.

  • Czekoladowa polewa: Z grubsza posiekaj czekoladę. Śmietanę i masło podgrzej w rondelku, aż zaczną wrzeć. Zdejmij z ognia. Dodaj czekoladę i mieszaj, aż otrzymasz jednorodną masę.

  • Wykończenie: Z upieczonego placka wytnij 2 jednakowe koła, resztki ciasta pokrój na mniejsze kawałki i po prostu zjedz do kawy. Postaraj się, aby dwa koła były jak największe. Na pierwszym kole rozsmaruj połowę przygotowanego kremu. Ułóż na kremie kolejne koło z ciasta i ponownie posmaruj pozostałym kremem. Posyp siekanymi migdałami. Polej przygotowaną polewą czekoladową.

Ocena: 2,8
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).