Ciasto FILADELFIA - boskie ciasto bez pieczenia z masą serową i wiśniami z kompotu
Przepis na deser z programu Ugotowani TVN. Truskawkowe niebo

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 10 OSÓB
Uwielbiasz świeże truskawki, a zimą szukasz deserów, które mogą Ci je doskonale zastąpić? Proponujemy pyszną roladę truskawkową. Truskawkowe niebo z odrobiną śmietany poprawi Ci nastrój w mroźne wieczory.
Składniki
Jajka - 4 sztuki
Owoce mrożone(truskawki, maliny, wiśnie, jagody) - 0,5 kg
Śmietana 36% - 1 szklanka
Galaretka truskawkowa - 75 g
Gorąca woda - 4 łyżki
Cukier - 1,25 szklanki
Mąka - 1 szklanka
Proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
Sól
Cukier puder - 2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku:
Przygotuj ciasto biszkoptowe. Żółtka ubij z wodą i cukrem oraz szczyptą soli na jednolitą masę. Z białek ubij pianę i dodaj ją do wcześniej przygotowanej masy. Delikatnie mieszając dodaj mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
Całość wymieszaj tak, aby nie rozbić piany. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej ciasto. Piecz przez ok. 30 minut.
W trakcie kiedy ciasto się piecze przygotuj krem do rolady.
Owoce zmiksuj razem z 3 łyżkami cukru. Galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy galaretka już wystygnie, wymieszaj ją z wcześniej przygotowanym musem owocowym.
Śmietanę ubij na sztywno. Odłóż cztery łyżki do dekorację, a resztę dołóż do truskawkowej masy.
Gdy ciasto biszkoptowe jest już gotowe, wyjmij je na czystą ściereczkę, którą wcześniej posyp cukrem pudrem. Zdejmij papier do pieczenia i delikatnie, za pomocą ściereczki, zwiń gorące jeszcze ciasto w rulon.
Kiedy ciasto ostygnie, rozwiń je i nałóż owocowy krem, a następnie ponownie je zwiń. Tak przygotowane ciasto odstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
Przed podaniem posyp je cukrem pudrem i udekoruj odrobiną śmietany.