Przepis na deser z programu Ugotowani TVN. Truskawkowe niebo

Przepis na deser z programu Ugotowani TVN

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Uwielbiasz świeże truskawki, a zimą szukasz deserów, które mogą Ci je doskonale zastąpić? Proponujemy pyszną roladę truskawkową. Truskawkowe niebo z odrobiną śmietany poprawi Ci nastrój w mroźne wieczory.

Składniki

  • Jajka - 4 sztuki

  • Owoce mrożone(truskawki, maliny, wiśnie, jagody) - 0,5 kg

  • Śmietana 36% - 1 szklanka

  • Galaretka truskawkowa - 75 g

  • Gorąca woda - 4 łyżki

  • Cukier - 1,25 szklanki

  • Mąka - 1 szklanka

  • Proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki

  • Sól 

  • Cukier puder - 2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotuj ciasto biszkoptowe. Żółtka ubij z wodą i cukrem oraz szczyptą soli na jednolitą masę. Z białek ubij pianę i dodaj ją do wcześniej przygotowanej masy. Delikatnie mieszając dodaj mąkę razem z proszkiem do pieczenia.

  • Całość wymieszaj tak, aby nie rozbić piany. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej ciasto. Piecz przez ok. 30 minut.

  • W trakcie kiedy ciasto się piecze przygotuj krem do rolady.

  • Owoce zmiksuj razem z 3 łyżkami cukru. Galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy galaretka już wystygnie, wymieszaj ją z wcześniej przygotowanym musem owocowym.

  • Śmietanę ubij na sztywno. Odłóż cztery łyżki do dekorację, a resztę dołóż do truskawkowej masy.

  • Gdy ciasto biszkoptowe jest już gotowe, wyjmij je na czystą ściereczkę, którą wcześniej posyp cukrem pudrem. Zdejmij papier do pieczenia i delikatnie, za pomocą ściereczki, zwiń gorące jeszcze ciasto w rulon.

  • Kiedy ciasto ostygnie, rozwiń je i nałóż owocowy krem, a następnie ponownie je zwiń. Tak przygotowane ciasto odstaw do lodówki na ok. 2 godziny.

  • Przed podaniem posyp je cukrem pudrem i udekoruj odrobiną śmietany.

Ocena: 5