Ciasto DZIDZIUŚ - proste ciasto na kisielu z kremem grysikowym i czekoladową polewą

Ciasto DZIDZIUŚ - proste ciasto na kisielu z kremem grysikowym i czekoladową polewą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciasto dzidziuś jest pyszne i łatwe w przygotowaniu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Kisiel i kaszka manna - to główne składniki ciasta o wdzięcznej nazwie DZIDZIUŚ. Kisiel dodajemy do ciasta, dzięki czemu wychodzi aromatyczne i pachnące. Mleczno-grysikowy krem przypomina w smaku dziecięcą kaszkę. Jednak połączenie ciasta, kremu i polewy wychodzi zaskakująco smaczne, także każdy chętnie zjada swoją porcję. 

Składniki

  • Ciasto:

  • 5 jajek

  • 2/3 szklanki cukru

  • 4 opakowania kisielu o tym samym smaku

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • Krem:

  • 2 szkalnki mleka

  • 1 szklanka cukru

  • 1 kostka masła

  • 4 łyżki kaszy manny

  • 2 łyżki kakao

  • 2-3 aromatu migdałowego

  •  

  • Polewa

  • 2 łyżki margaryny

  • 2 łyżki cukru

  • 2 łyżki wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, następnie porcjami dodawać kisiel, a na koniec proszek do pieczenia.

  • Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na 30 minut.

  • Mleko zagotować, dodać kaszę mannę i gotować aż zgęstnieje. Zestawić z ognia, dodać cukier i wymieszać. ostudzić.

  • Masło ucierać mikserem z kaszką, dodając ją po 1 łyżce. Na koniec dodać aromat migdałowy. Masa powinna być jednolita i puszysta.

  • Wystudzone ciasto przekroić na trzy blaty i przełożyć je masą. 

  • Składniki polewy rozpuścić na niewielkim ogniu, gdy całkowicie się połączyć odstawić do wystudzenia.

  • Przestygniętą i lekko zgęstniałą polewą polać ciasto.

Ocena: 2,7