Baklawa - samodzielne przygotowanie tureckich słodyczy
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          średni
      
      
        
          80 min
      
      
        
          4
      
    Baklawa to narodowy turecki deser. Ten rodzaj ciasta można przechowywać przez dłuższy czas. Jako nadzienia zamiast orzechów pistacjowych można użyć orzechów włoskich, laskowych lub gęstej śmietany.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki cukru
 - 500 ml wody
 - 2 łyżeczki soku z cytryny
 - 500 g mąki pszennej
 - 2 jajka
 - 1 łyżka stołowa oleju
 - pół łyżeczki soli
 - pół łyżeczki soku z cytryny,
 - 80 ml wody
 - 80 g skrobi
 - 220 g orzechów pistacjowych
 - 500 g masła
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondla wlewamy wodę, stawiamy na wolnym ogniu, wsypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia, a potem gotujemy przez 5 minut. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i gotujemy jeszcze przez 1 minutę. Po tym czasie syrop odstawiamy.
Przesiewamy mąkę do dużej miski. Formujemy otwór na środku i dodajemy po kolei jajka, olej, sól, sok z cytryny i wodę. Dobrze mieszamy i wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut, aż będzie gładkie. 
Odstawiamy je pod przykryciem na kolejnych 5 minut. Zwijamy i kroimy na 20 kawałków, z których formujemy kulki. Przykrywamy je ściereczką. 
Kulki po kolei rozwałkowujemy bardzo cienko (jak pergamin), podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto posypujemy skrobią i układamy jedno na drugim (10 warstw). Odstawiamy i przygotowujemy drugą paczkę. 
Pierwszą część umieszczamy na blasze, o średnicy 38-40 cm. Jeśli ciasto wystaje, należy je przyciąć. Druga część ciasta czeka lub układamy ja na drugiej blasze. Orzechy pistacjowe rozgniatamy i rozsypujemy na cieście. 
Ciasto kroimy w romby o wymiarach 4-5 cm. Polewamy je rozgrzanym masłem. 
Pieczemy na średnim ogniu przez 50 minut aż uzyska złocisto-brązowy kolor. Gorące ciasto polewamy zimnym syropem i studzimy.