Wilgotna babka kakaowa z polewą: łatwy przepis na puszyste ciasto czekoladowe

Wilgotna babka kakaowa z polewą: łatwy przepis na puszyste ciasto czekoladowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszna, puszysta i wilgotna babka kakaowa

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Wilgotna babka kakaowa z pyszną polewą to łatwy przepis na puszyste ciasto czekoladowe. Polewa czekoladowa, którą pokryjemy ciasto zaraz po upieczeniu zatrzymuje wilgoć w wypieku. No i pysznie smakuje!

Składniki

  • Na ciasto:

  • 280 ml mleka

  • 2 jajka

  • 250 g mąki

  • 300 g cukru

  • 60 g oleju roślinnego

  • 60 g masła

  • 55 g kakao

  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1,5 łyżeczki octu winnego

  • 1 szczypta soli

  • Na polewę:

  • 4 łyżki kakao

  • 6 łyżek wody

  • 4 łyżki cukru

  • 50 g masła

  • 1 łyżka oleju roślinnego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę i kakao przesiej do głębokiej miski, dodaj cukier, jajka i mleko.

  • Rozpuść masło i dodaj również do ciasta. Wlej tam olej roślinny. Ubij wszystko mikserem, aż będzie mieszanina będzie gładka. Następnie wymieszaj sodę z octem, dodaj szczyptę soli, wlej wszystko do ciast i ubijaj jeszcze przez minutę.

  • Przełóż ciasto do posmarowanej masłem formy do pieczenia z kominkiem. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45 minut.

  • Aby przygotować polewę czekoladową, dodaj cukier i kakao do rondla. Wlej wodę i dodaj masło. Gotuj przez 2 minuty, ciągle mieszając. Gdy polewa będzie gotowa, wyłącz ogień i dodaj olej roślinny. Dobrze wymieszaj.

  • Nałóż polewę na ciasto natychmiast po upieczeniu, zanim zacznie wysychać i tracić wilgoć. To wszystko, babka kakaowa gotowa!

Ocena: 3,1
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).