Wilgotna babka kakaowa z polewą: łatwy przepis na puszyste ciasto czekoladowe

Wilgotna babka kakaowa z polewą: łatwy przepis na puszyste ciasto czekoladowe
Autor: Shutterstock Pyszna, puszysta i wilgotna babka kakaowa
łatwy
30 min
4

Wilgotna babka kakaowa z pyszną polewą to łatwy przepis na puszyste ciasto czekoladowe. Polewa czekoladowa, którą pokryjemy ciasto zaraz po upieczeniu zatrzymuje wilgoć w wypieku. No i pysznie smakuje!

SKŁADNIKI

  • Na ciasto:
  • 280 ml mleka
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 300 g cukru
  • 60 g oleju roślinnego
  • 60 g masła
  • 55 g kakao
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki octu winnego
  • 1 szczypta soli
  • Na polewę:
  • 4 łyżki kakao
  • 6 łyżek wody
  • 4 łyżki cukru
  • 50 g masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę i kakao przesiej do głębokiej miski, dodaj cukier, jajka i mleko.
  • Rozpuść masło i dodaj również do ciasta. Wlej tam olej roślinny. Ubij wszystko mikserem, aż będzie mieszanina będzie gładka. Następnie wymieszaj sodę z octem, dodaj szczyptę soli, wlej wszystko do ciast i ubijaj jeszcze przez minutę.
  • Przełóż ciasto do posmarowanej masłem formy do pieczenia z kominkiem. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45 minut.
  • Aby przygotować polewę czekoladową, dodaj cukier i kakao do rondla. Wlej wodę i dodaj masło. Gotuj przez 2 minuty, ciągle mieszając. Gdy polewa będzie gotowa, wyłącz ogień i dodaj olej roślinny. Dobrze wymieszaj.
  • Nałóż polewę na ciasto natychmiast po upieczeniu, zanim zacznie wysychać i tracić wilgoć. To wszystko, babka kakaowa gotowa!
Wielkanocna babka drożdżowa
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej