Czekoladowe ciasto gryczane: jak zrobić zdrowe i pyszne ciasto?

Czekoladowe ciasto gryczane: jak zrobić zdrowe i pyszne ciasto?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ciasto z mąki gryczanej jest o wiele zdrowsze od wypieku wykonanego z mąki pszennej.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Czekoladowe ciasto gryczane zawiera w sobie wiele niestandardowych składników. To w jego wnętrzu aromat świeżych daktyli przenika się ze śliwkami i orzechami. Oprócz ciekawych walorów smakowych należy dodać, że jest również niezwykle zdrowe, ponieważ zamiast standardowej mąki przygotowuje się je ze zmielonej gryki.

Składniki

  • 1.5 szklanki kaszy gryczanej palonej

  • 1.5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej

  • 1.5 szklanki orzechów

  • 2/3 szklanki skrobi ziemniaczanej

  • pół szklanki kakao

  • trzy szklanki mleka

  • mały słoik powideł śliwkowych

  • dwie szklanki daktyli

  • 2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • połówki orzechów do dekoracji (albo konfitury z wiśni)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kasze gryczane i szklankę orzechów mielimy w młynku na mąkę, łączymy je ze skrobią ziemniaczaną, kakaem, solą i odrobiną sody.

  • Pokrojone w małe kawałki daktyle zalewamy dwiema szklankami mleka i odstawiamy, po pół godzinie miękkie rozdrabniamy na pastę. Powinna być dość płynna.

  • Dodajemy ją do sypkiej masy, łączymy z powidłami śliwkowymi i szklanką mleka (w razie potrzeby większą ilością).

  • Formę wykładamy papierem do pieczenia, rozprowadzamy masę i zdobimy ciasto połówkami orzechów. Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Ocena: 1