Sernik puszysta chmurka - bez pieczenia, łatwy do zrobienia!
Czekoladowe ciasto gryczane: jak zrobić zdrowe i pyszne ciasto?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Ciasto z mąki gryczanej jest o wiele zdrowsze od wypieku wykonanego z mąki pszennej.
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Czekoladowe ciasto gryczane zawiera w sobie wiele niestandardowych składników. To w jego wnętrzu aromat świeżych daktyli przenika się ze śliwkami i orzechami. Oprócz ciekawych walorów smakowych należy dodać, że jest również niezwykle zdrowe, ponieważ zamiast standardowej mąki przygotowuje się je ze zmielonej gryki.
Składniki
1.5 szklanki kaszy gryczanej palonej
1.5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
1.5 szklanki orzechów
2/3 szklanki skrobi ziemniaczanej
pół szklanki kakao
trzy szklanki mleka
mały słoik powideł śliwkowych
dwie szklanki daktyli
2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
szczypta soli
połówki orzechów do dekoracji (albo konfitury z wiśni)
Przygotowanie krok po kroku:
Kasze gryczane i szklankę orzechów mielimy w młynku na mąkę, łączymy je ze skrobią ziemniaczaną, kakaem, solą i odrobiną sody.
Pokrojone w małe kawałki daktyle zalewamy dwiema szklankami mleka i odstawiamy, po pół godzinie miękkie rozdrabniamy na pastę. Powinna być dość płynna.
Dodajemy ją do sypkiej masy, łączymy z powidłami śliwkowymi i szklanką mleka (w razie potrzeby większą ilością).
Formę wykładamy papierem do pieczenia, rozprowadzamy masę i zdobimy ciasto połówkami orzechów. Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni.