Brownie na jogurcie naturalnym: łatwy przepis na bezglutenowe ciasto czekoladowe

Brownie na jogurcie naturalnym: łatwy przepis na bezglutenowe ciasto czekoladowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Brownie na jogurcie naturalnym i mące migdałowej z polewą czekoladową

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Brownie to moje ulubione ciasto. Czekoladowy zakalec zrobił światową furorę nie tylko na świecie, ale również w moim domu. Ostatnio wybieram zdrowsze wersje tego pysznego deseru. Moim największym odkryciem jest wszechstronność mąki z migdałów. Polecam Wam przepis na bezglutenowe brownie z czekoladą!

Składniki

  • Na brownie:

  • ¼ szklanki mąki migdałowej lub owsianej

  • ¼ szklanki naturalnego kakao w proszku

  • ¼ łyżeczki soli

  • ½ szklanki gorzkiej czekolady, posiekanej (4 uncje)

  • 2 łyżki rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego

  • ½ szklanki cukru pudru

  • ¾ szklanki jogurtu naturalnego, np. greckiego

  • 2 duże jajka

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • Na polewę:

  • ½ szklanki 4 uncje czekolady deserowej, posiekanej

  • ½ szklanki śmietanki kremówki lub kremu kokosowego lub pół na pół

  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

  • oraz forma kwadratowa 22 x 22 cm

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C, formę do pieczenia posmaruj masłem i odstaw na bok.

  • W małej misce wymieszaj mąkę migdałową, kakao i sól; odstaw na bok.

  • Rozpuść w kuchence mikrofalowej czekoladę i masło lub olej kokosowy. Mieszaj do całkowitego stopienia.

  • Do rozpuszczonej czekolady dodaj cukier, jogurt grecki i wanilię.

  • Dodawaj jajka po jednym, mieszaj aż ciasto będzie całkowicie gładkie i jednorodne.

  • Dodaj suche składniki, mieszaj do momentu połączenia.

  • Wlej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez 20 do 25 minut, aż wierzch zacznie pękać, a krawędzie lekko odejdą od boków formy. Próba suchego patyczka nie jest potrzebna. Ciasto jest ciągnące i lepkie także po upieczeniu.

  • Wyjmij z piekarnika i ostudź.

  • Pora na czekoladową polewę. Dodaj śmietanę do małego rondelka i podgrzej na średnim ogniu, aż zacznie bulgotać. Ale nie pozwól jej się zagotować!

  • Śmietanę zdejmij z ognia, dodaj posiekaną czekoladę i wanilię, mieszaj aż mieszanina będzie ciemna i gładka.

  • Pozostaw do lekkiego ostudzenia.

  • Polewę wylej na ciasto. Wyrównaj powierzchnię i pozostaw do zastygnięcia w temperaturze pokojowej. Lub włóż do lodówki, aby przyspieszyć proces.

  • Wyjmij z lodówki, pokrój i podawaj! Smacznego!

Ocena: 2,5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).