Brownie bez glutenu i bez mleka - deser dla alergików

Brownie bez glutenu i bez mleka - deser dla alergików

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Brownie bez glutenu i bez mleka - czekoladowy przysmak dla alergików.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Brownie bez glutenu i bez mleka - jak je przyrządzić? Tradycyjnymi świątecznymi przysmakami i deserami mogą cieszyć się także i alergicy, o ile tylko wypieki zostaną przygotowane z odpowiednich składników.

Składniki

  • 1/4  szklanki mąki gryczanej

  • 1/4  szklanki mąki jaglanej

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady

  • 100 g margaryny bez dodatku mleka

  • 2 czubate łyżki kakao

  • 6 łyżek cukru trzcinowego

  • 1 banan

  • 2 jajka

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pokruszoną czekoladę i pokrojoną margarynę rozpuść w kąpieli wodnej.

  • Całe jaja ubić z cukrem na puszystą masę.

  • Do ubitych jaj wsypać kakao, dodać rozgnieciony na papkę banan, wystudzoną rozpuszczoną czekoladę i na końcu wymieszane oba rodzaje mąki.

  • Wszystko dokładnie wymieszać i wylać do natłuszczonej i wysypanej mąką gryczaną formy do pieczenia.

  • Ciasto piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

  • Wystudzone ciasto polać roztopioną w kąpieli wodnej, jeszcze ciepłą czekoladą i szybko wygładzić wierzch polewy, zanim zastygnie.

  • Wersję świąteczną ciasta można dodatkowo ozdobić jadalnym brokatem lub ozdobną posypką, jednak również bez dodatków to proste ciasto prezentuje się wyjątkowo dekoracyjnie.

Ocena: 0