Wegański chleb na drożdżach: chrupiący i puszysty
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          45 min
      
      
        
          4
      
    Wegański chleb na drożdżach jest obłędnie chrupiący i bardzo puszysty. Przygotowanie chleba wegańskiego wymaga nieco wysiłku, ale wszystko wynagrodzi cudowny zapach, chrupka skórka i puszysty miękisz.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 3,25 szklanki mąki pszennej + jeszcze trochę do podsypania
 - 1,5 szklanki ciepłej wody
 - 2 łyżeczki suchych drożdży instant (7 g)
 - 1 łyżeczka soli
 - oraz żeliwny garnek lub kamień do pizzy
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszaj mąkę, drożdże i sól w dużej misce lub w misie robota planetarnego.
 - Dodaj wody i mieszaj do połączenia. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym lub folią i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 2–3 godziny.
 - Po około 2 godzinach sprawdź ciasto. Jeśli jego powierzchnia usiana jest bąbelkami gazu to wyjmij ciasto na stolnicę posypaną mąką i oprósz ciasto odrobiną mąki. Zagnieć ciasto w okrągły bochenek.
 - W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200°C razem z garnkiem lub kamieniem do pizzy w środku.
 - Umieść głęboką i szeroką formę do pieczenia z 2 szklankami wody na samym dole piekarnika, aby pomóc wytworzyć parę w piekarniku i uzyskać chrupiącą skórkę.
 - Chleb przełóż do garnka lub na kamień do pizzy Za pomocą ząbkowanego noża zrób kilka nacięć na bochenku.
 - Piecz przez około 30 minut do złotego koloru. Przenieś na stojak chłodzący i pozwól ostygnąć przed krojeniem. Aby uzyskać jeszcze bardziej chrupiącą skórkę, pozwól chlebowi ostygnąć w piekarniku przy lekko otwartych drzwiach.