Miruna

Miruna to ryba z rodziny dorszowatych, jednak w odróżnieniu od dorsza nie ma np. fikuśnego wąsika. W wielu polskich sklepach można ją kupić w wersji mrożonej. Filety z miruny doskonale nadają się do smażenia, pieczenia czy grillowania. W chrupiącej panierce zaś czują się jak... ryba w wodzie!

Miruna

Ryba pieczona z pieczarkami: przepis dietetyczny

Ryba pieczona z pieczarkami to prosty przepis na dietetyczny obiad. W przepisie można wykorzystać każdy rodzaj ryby słodkowodnej lub morskiej. Pieczony filet rybny z warzywami będzie smakował każdemu. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Filet rybny w panierce z tartych ziemniaków: przepis na pyszny obiad

Filet rybny w panierce z tartych ziemniaków to oryginalny przepis na pyszny obiad. Smażone ziemniaki zamienią się w chrupiącą panierkę pod którą znajdziemy soczystą rybę. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Miruna lub morszczuk z warzywami: przepis na lekkie danie rybne

Miruna lub morszczuk z warzywami to pomysł na lekkie danie rybne - idealne na bezmięsny obiad. Ryby morskie takie jak miruna czy morszczuk są chude i niskokaloryczne, ale bogate w białko i potas. Obie ryby mają kruche i delikatne w smaku mięso.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Jaka ryba jest najlepsza do ryby po grecku: miruna, mintaj, dorsz? [WIDEO]

Ryba po grecku to jedna z najbardziej popularnych potraw rybnych. Świeże, aromatyczne, uduszone warzywa i pyszna usmażona ryba to nie lada atrakcja na przyjęciach. Jakiej ryby użyć do ryby po grecku? Sprawdź, jaka będzie najsmaczniejsza.

Dorsz pieczony z pietruszką i cytryną

Dorsz pieczony z pietruszką i cytryną to danie, w którym najlepiej uwydatni się smak tej doskonałej ryby. Dorsz  ma delikatne białe mięso o lekko rybnym smaku. Nie wolno go przegotować, ani przepiec, bo stanie się suchy i będzie trącał „starą rybą”. Polecamy dorsza pieczonego z pietruszką i cytryną - danie dla wszystkich dbających o swoją kondycję i sylwetkę. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczone domowe paluszki rybne: przepis na rybę z pieca

Pieczone domowe paluszki rybne to świetny pomysł na rybę z pieca dla każdego. Zasmakują w nim dzieci, a jeśli podacie paluszki z ostrzejszym sosem lub dipem również dorośli zakochają się w tym wybornym daniu. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ryba po grecku na szybko: pomysły dla zabieganych i spóźnionych [WIDEO]

Ryba po grecku pojawia się na naszych stołach dość rzadko, bo wydaje się, że to pracochłonna potrawa. Gdy skorzystasz z naszych podpowiedzi wystarczy 20 minut i ryba po grecku będzie gotowa. Dowiedz się: Jaka ryba jest najlepsza do ryby po grecku: miruna, mintaj, dorsz? [WIDEO]

Alkohol do ryby - z jakimi trunkami podawać ryby?

Jaki alkohol do ryby? Jakie wino wybrać do ryby? Czy może podać wódkę? Albo piwo? Nie zrobisz błędu, jeśli do łososia lub tuńczyka podasz czerwone wino. Nie obowiązuje już sztywna zasada, że wyłącznie białe wina dobrze komponują się z daniami z ryb. Kieruj się swoim smakiem. Pamiętaj jedynie o tym, by były to wina wytrawne lub półwytrawne, nigdy słodkie czy półsłodkie. Polecamy przepisy na wyśmienite dania z pstrąga: Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym, Pstrąg w sosie winogronowym oraz Pstrąg w orzechach pieczony na grillu.

Miruna po grecku według Magdy Gessler [WIDEO]

Przepis Magdy Gessler na rybę po grecku - mirunę - cieszy się wielką popularnością. Sprawdźcie sami i oceńcie, czy jest najlepszy! Zamiast miruny można wykorzystać filet z dorsza albo mintaja.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Strona 1 z 1