Tarta z migdałami i białą czekoladą: przepis

2021-03-29
jak_zrobic_tarte_z_migdalami.jpg
Autor: Shutterstock Tarta z migdałowo-czekoladowym nadzieniem to elegancki deser
średni
30 min
4

Delikatne kruche ciasto, a na nim czekoladowo-migdałowy farsz. Pycha! Mówimy, jak zrobić tartę z migdałami i białą czekoladą - rewelacyjny deser z kuchni francuskiej.

SKŁADNIKI

  • Składniki:
  • 150 g mąki pszennej
  • 25 g cukru
  • 125 g pokrojonego w kostkę masła
  • 1 łyżka wody
  • Nadzienie:
  • 150 ml płynnego miodu
  • 50 g masła
  • 75 g brązowego cukru
  • 3 rozkłócone jajka
  • 100 g pokrojonych migdałów bez skórki
  • 100 g pokrojonej białej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę, cukier i masło rozetrzyj na tzw. zacierki. Dolej wodę i wyrób ciasto. Owiń ciasto folią i schłodź w lodówce przez około 30 minut.
  • Rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką stolnicy. Po czym wyłóż nim okrągłą formę do pieczenia tart o średnicy około 24 cm. Nakłuj ciasto widelcem i ponownie wstaw do lodówki na pół godziny.
  • Wyłóż na ciasto aluminiową folię, obciąż ją ziarnami fasoli lub grochem. Podpiecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni C przez około 15 minut. Usuń folię i ziarna. Piecz tartę przez kolejny kwadrans.
  • W tym czasie przygotuj nadzienie tarty. Na małym ogniu roztop w rondelku miód, masło oraz cukier. Zdejmij rondel z ognia, pozostaw do przestygnięcia. Dodaj jajka, czekoladę i migały. Dobrze wymieszaj.
  • Przelej farsz na podpieczone ciasto. Piecz całość przez około 30-40 minut, aż farsz się zetnie.
  • Upieczone ciasto wyjmij z formy dopiero po całkowitym przestygnięciu.