Chrusty faworki - przepis na obłędnie lekki i kruchy chrust wg Ewy Wachowicz [WIDEO]
Tarta mleczna z cynamonem: przepis na kruchy placek z budyniem

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Milk tart to słynny deser z Południowej Afryki, których pochodzi z kuchni holenderskich osadników
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Tarta mleczna z cynamonem to popularny deser z Afryki Południowej. Przepis przywieźli w XVII w holenderscy osadnicy, z czasem dodali do niego cynamon. I tak powstało kruche ciasto z mlecznym nadzieniem, które można kupić w każdym sklepie na południe od zwrotnika Koziorożca. Oto najlepszy przepis na kruchy placek z budyniem!
Składniki
Na kruche ciasto:
170 g mąki
40 g cukru pudru
110 g masła
1 szczypta soli
1 łyżka zimnej wody
Na masę budyniową:
900 g mleka (3,2%)
2 jajka (110 g)
120 g granulowanego białego cukru
40 g mąki pszennej tortowej
40 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
1 szczypta soli
2 łyżki masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
½ łyżki mielonego cynamonu
Przygotowanie krok po kroku:
Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. W malakserze posiekaj masło z cukrem pudrem, solą i mąką. Gdy otrzymasz rodzaj okruchów, dodaj wodę i w trybie pulsacyjnym wymieszaj składniki w kulę ciasta. Ciasto wyjmij, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut. Zobacz także: Tajemnice przygotowania ciasta kruchego
Ciasto wyjmij z lodówki. Zimne rozwałkuj i wyłóż nim formę do pieczenia tarty. Wyłóż ciasto papierem do pieczenia, na niego nasyp porcelanowego groszku lub suchego grochu.
Wstaw do piekarnika. Piecz około 10-15 minut w 180°C. Gotowe ciasto ostudź.
Pora na pyszne budyniowe wypełnienie tarty. Wlej mleko do dużego garnka i podgrzewaj na średnim ogniu. Mieszaj trzepaczką co minutę, aż mleko się zagotuje.
W międzyczasie dodaj jajka, mąkę, cukier i sól do średniej miski. Mieszaj trzepaczką, aż połączą się na jednorodną płynną mieszaninę. Nie ubijaj mieszanki, aby jej nie napowietrzyć.
Teraz mieszankę jajeczną należy zahartować, zanim będzie można ją dodać do gorącego mleka. Do mieszanki jajecznej dodaj 1/2 szklanki gorącego mleka i wymieszaj. Powtórz to trzykrotnie, tak aby mieszaninę jajeczną wymieszać mniej więcej z połową gorącego mleka.
Zdejmij pozostałe mleko z ognia. Wlej mieszaninę jajek do ciepłego mleka, cały czas mieszając.
Ustaw garnek na średnim ogniu. Podgrzewaj, stale mieszając, aż budyń zgęstnieje, a na powierzchnię zaczną wypływać bardzo duże bąbelki. Kontynuuj gotowanie i ubijanie budyniu przez kolejną minutę, aby upewnić się, że cała mąka jest ugotowana.
Zdejmij z ognia i dodaj masło i wanilię, wymieszaj dokładnie.
Natychmiast przełóż budyń do upieczonego ciasta. Wygładź powierzchnię. Pamiętaj, aby docisnąć krem do boków ciasta. Jeśli tego nie zrobisz, po wystudzeniu podczas krojenia krem odejdzie od ciasta.
Pozostawić tartę mleczną do ostygnięcia w temperaturze pokojowej na 40 minut. Gdy tarta ostygnie, włożyć ją na około 1 godzinę do lodówki.
Wyjąć tartę z formy. Ciasto jest bardzo stabilne, więc jeśli chcesz, możesz wyłożyć całą tartę na płaski talerz lub podstawkę do ciasta. Zalecam najpierw przesunąć na deskę do ciasta, a następnie umieścić ją na talerzu do serwowania.
Tartę posypać mielonym cynamonem. Możesz po prostu oprószyć tartę, ale ja lubię używać ozdobnie wyciętej serwetki jako szablonu. Tworzy całkiem ładne wykończenie. Używam małego sitka do herbaty, żeby posypać cynamonem - wygląda to dużo ładniej.
Tarta mleczna jest pyszna na zimno, ale ja wolę temperaturę pokojową. Wyjmij tartę z lodówki na 40 minut przed podaniem.