Tarta mleczna z cynamonem: przepis na kruchy placek z budyniem

Tarta mleczna z cynamonem: przepis na kruchy placek z budyniem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Milk tart to słynny deser z Południowej Afryki, których pochodzi z kuchni holenderskich osadników

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Tarta mleczna z cynamonem to popularny deser z Afryki Południowej. Przepis przywieźli w XVII w holenderscy osadnicy, z czasem dodali do niego cynamon. I tak powstało kruche ciasto z mlecznym nadzieniem, które można kupić w każdym sklepie na południe od zwrotnika Koziorożca. Oto najlepszy przepis na kruchy placek z budyniem!

Składniki

  • Na kruche ciasto:

  • 170 g mąki

  • 40 g cukru pudru

  • 110 g masła

  • 1 szczypta soli

  • 1 łyżka zimnej wody

  • Na masę budyniową:

  • 900 g mleka (3,2%)

  • 2 jajka (110 g)

  • 120 g granulowanego białego cukru

  • 40 g mąki pszennej tortowej

  • 40 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej

  • 1 szczypta soli

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • ½ łyżki mielonego cynamonu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. W malakserze posiekaj masło z cukrem pudrem, solą i mąką. Gdy otrzymasz rodzaj okruchów, dodaj wodę i w trybie pulsacyjnym wymieszaj składniki w kulę ciasta. Ciasto wyjmij, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut. Zobacz także: Tajemnice przygotowania ciasta kruchego

  • Ciasto wyjmij z lodówki. Zimne rozwałkuj i wyłóż nim formę do pieczenia tarty. Wyłóż ciasto papierem do pieczenia, na niego nasyp porcelanowego groszku lub suchego grochu.

  • Wstaw do piekarnika. Piecz około 10-15 minut w 180°C. Gotowe ciasto ostudź. 

  • Pora na pyszne budyniowe wypełnienie tarty. Wlej mleko do dużego garnka i podgrzewaj na średnim ogniu. Mieszaj trzepaczką co minutę, aż mleko się zagotuje.

  • W międzyczasie dodaj jajka, mąkę, cukier i sól do średniej miski. Mieszaj trzepaczką, aż połączą się na jednorodną płynną mieszaninę. Nie ubijaj mieszanki, aby jej nie napowietrzyć.

  • Teraz mieszankę jajeczną należy zahartować, zanim będzie można ją dodać do gorącego mleka. Do mieszanki jajecznej dodaj 1/2 szklanki gorącego mleka i wymieszaj. Powtórz to trzykrotnie, tak aby mieszaninę jajeczną wymieszać mniej więcej z połową gorącego mleka.

  • Zdejmij pozostałe mleko z ognia. Wlej mieszaninę jajek do ciepłego mleka, cały czas mieszając. 

  • Ustaw garnek na średnim ogniu. Podgrzewaj, stale mieszając, aż budyń zgęstnieje, a na powierzchnię zaczną wypływać bardzo duże bąbelki. Kontynuuj gotowanie i ubijanie budyniu przez kolejną minutę, aby upewnić się, że cała mąka jest ugotowana.

  • Zdejmij z ognia i dodaj masło i wanilię, wymieszaj dokładnie.

  • Natychmiast przełóż budyń do upieczonego ciasta. Wygładź powierzchnię. Pamiętaj, aby docisnąć krem ​​do boków ciasta. Jeśli tego nie zrobisz, po wystudzeniu podczas krojenia krem odejdzie od ciasta.

  • Pozostawić tartę mleczną do ostygnięcia w temperaturze pokojowej na 40 minut. Gdy tarta ostygnie, włożyć ją na około 1 godzinę do lodówki.

  • Wyjąć tartę z formy. Ciasto jest bardzo stabilne, więc jeśli chcesz, możesz wyłożyć całą tartę na płaski talerz lub podstawkę do ciasta. Zalecam najpierw przesunąć na deskę do ciasta, a następnie umieścić ją na talerzu do serwowania.

  • Tartę posypać mielonym cynamonem. Możesz po prostu oprószyć tartę, ale ja lubię używać ozdobnie wyciętej serwetki jako szablonu. Tworzy całkiem ładne wykończenie. Używam małego sitka do herbaty, żeby posypać cynamonem - wygląda to dużo ładniej.

  • Tarta mleczna jest pyszna na zimno, ale ja wolę temperaturę pokojową. Wyjmij tartę z lodówki na 40 minut przed podaniem. 

Ocena: 3,1
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).