Tarta mleczna z cynamonem: przepis na kruchy placek z budyniem

Tarta mleczna z cynamonem: przepis na kruchy placek z budyniem
Autor: Shutterstock Milk tart to słynny deser z Południowej Afryki, których pochodzi z kuchni holenderskich osadników
łatwy
30 min
4

Tarta mleczna z cynamonem to popularny deser z Afryki Południowej. Przepis przywieźli w XVII w holenderscy osadnicy, z czasem dodali do niego cynamon. I tak powstało kruche ciasto z mlecznym nadzieniem, które można kupić w każdym sklepie na południe od zwrotnika Koziorożca. Oto najlepszy przepis na kruchy placek z budyniem!

SKŁADNIKI

  • Na kruche ciasto:
  • 170 g mąki
  • 40 g cukru pudru
  • 110 g masła
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka zimnej wody
  • Na masę budyniową:
  • 900 g mleka (3,2%)
  • 2 jajka (110 g)
  • 120 g granulowanego białego cukru
  • 40 g mąki pszennej tortowej
  • 40 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ½ łyżki mielonego cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. W malakserze posiekaj masło z cukrem pudrem, solą i mąką. Gdy otrzymasz rodzaj okruchów, dodaj wodę i w trybie pulsacyjnym wymieszaj składniki w kulę ciasta. Ciasto wyjmij, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut. Zobacz także: Tajemnice przygotowania ciasta kruchego
  • Ciasto wyjmij z lodówki. Zimne rozwałkuj i wyłóż nim formę do pieczenia tarty. Wyłóż ciasto papierem do pieczenia, na niego nasyp porcelanowego groszku lub suchego grochu.
  • Wstaw do piekarnika. Piecz około 10-15 minut w 180°C. Gotowe ciasto ostudź. 
  • Pora na pyszne budyniowe wypełnienie tarty. Wlej mleko do dużego garnka i podgrzewaj na średnim ogniu. Mieszaj trzepaczką co minutę, aż mleko się zagotuje.
  • W międzyczasie dodaj jajka, mąkę, cukier i sól do średniej miski. Mieszaj trzepaczką, aż połączą się na jednorodną płynną mieszaninę. Nie ubijaj mieszanki, aby jej nie napowietrzyć.
  • Teraz mieszankę jajeczną należy zahartować, zanim będzie można ją dodać do gorącego mleka. Do mieszanki jajecznej dodaj 1/2 szklanki gorącego mleka i wymieszaj. Powtórz to trzykrotnie, tak aby mieszaninę jajeczną wymieszać mniej więcej z połową gorącego mleka.
  • Zdejmij pozostałe mleko z ognia. Wlej mieszaninę jajek do ciepłego mleka, cały czas mieszając. 
  • Ustaw garnek na średnim ogniu. Podgrzewaj, stale mieszając, aż budyń zgęstnieje, a na powierzchnię zaczną wypływać bardzo duże bąbelki. Kontynuuj gotowanie i ubijanie budyniu przez kolejną minutę, aby upewnić się, że cała mąka jest ugotowana.
  • Zdejmij z ognia i dodaj masło i wanilię, wymieszaj dokładnie.
  • Natychmiast przełóż budyń do upieczonego ciasta. Wygładź powierzchnię. Pamiętaj, aby docisnąć krem ​​do boków ciasta. Jeśli tego nie zrobisz, po wystudzeniu podczas krojenia krem odejdzie od ciasta.
  • Pozostawić tartę mleczną do ostygnięcia w temperaturze pokojowej na 40 minut. Gdy tarta ostygnie, włożyć ją na około 1 godzinę do lodówki.
  • Wyjąć tartę z formy. Ciasto jest bardzo stabilne, więc jeśli chcesz, możesz wyłożyć całą tartę na płaski talerz lub podstawkę do ciasta. Zalecam najpierw przesunąć na deskę do ciasta, a następnie umieścić ją na talerzu do serwowania.
  • Tartę posypać mielonym cynamonem. Możesz po prostu oprószyć tartę, ale ja lubię używać ozdobnie wyciętej serwetki jako szablonu. Tworzy całkiem ładne wykończenie. Używam małego sitka do herbaty, żeby posypać cynamonem - wygląda to dużo ładniej.
  • Tarta mleczna jest pyszna na zimno, ale ja wolę temperaturę pokojową. Wyjmij tartę z lodówki na 40 minut przed podaniem. 
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej