Klasyczna sałatka caprese: przepis na włoski przysmak

Klasyczna sałatka caprese: przepis na włoski przysmak

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Sałatka caprese świetnie smakuje wzbogacona o oliwki albo pesto bazyliowe

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka caprese to jedno z ulubionych dań Włochów. Wybornie smakuje, a za sprawą kolorów - pięknie wygląda. Można powiedzieć, że to potrawa narodowa, bo jest złożona z trzech barw, które znamy z włoskiej flagi: zielonej, białej i czerwonej. Jak zrobić sałatkę caprese - idealną na przystawkę, lekki lunch lub kolację? Podajemy klasyczny przepis.

Składniki

  • kilka kulek mozzarelli z zalewy (najlepiej mozzarella di bufala)

  • 3-4 duże pomidory

  • listki bazylii

  • oliwa z oliwek

  • ocet balsamiczny

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pomidory i mozzarellę kroimy w 0,5-centymetrowe plastry.

  • Układamy naprzemiennie na talerzu i posypujemy posiekaną świeżą bazylią.

  • Polewamy oliwą z octem, solimy i pieprzymy do smaku.

Ocena: 4