Zimowa surówka teściowej z białej i czerwonej kapusty z marchewką w czosnkowym sosie
Klasyczna sałatka caprese: przepis na włoski przysmak

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Sałatka caprese świetnie smakuje wzbogacona o oliwki albo pesto bazyliowe
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 10 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Sałatka caprese to jedno z ulubionych dań Włochów. Wybornie smakuje, a za sprawą kolorów - pięknie wygląda. Można powiedzieć, że to potrawa narodowa, bo jest złożona z trzech barw, które znamy z włoskiej flagi: zielonej, białej i czerwonej. Jak zrobić sałatkę caprese - idealną na przystawkę, lekki lunch lub kolację? Podajemy klasyczny przepis.
Składniki
kilka kulek mozzarelli z zalewy (najlepiej mozzarella di bufala)
3-4 duże pomidory
listki bazylii
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
sól, pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Pomidory i mozzarellę kroimy w 0,5-centymetrowe plastry.
Układamy naprzemiennie na talerzu i posypujemy posiekaną świeżą bazylią.
Polewamy oliwą z octem, solimy i pieprzymy do smaku.