Surówka z zielonego ogórka i cebuli: przepis na pyszną i banalnie prostą sałatkę obiadową

Surówka z zielonego ogórka i cebuli: przepis na pyszną i banalnie prostą sałatkę obiadową
Autor: Shutterstock Pyszna surówka z zielonego ogórka
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surówka z zielonego ogórka i cebuli to przepis na pyszną i banalnie prostą sałatkę obiadową. Wystarczy pokrojone ogórki i cebulę zalać aromatycznym winegretem czosnkowym i gotowe. Odrobina świeżej mięty nada surówce zupełnie nową jakość. Wypróbujcie i cieszcie się smakiem surówki podczas rodzinnego obiadu!

SKŁADNIKI

  • 3 zielone ogórki wężowe, z cienką skórką, umyte i nieobrane, pokrojone na plasterki
  • 1 czerwona cebula, pokrojona
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koperku posiekanego
  • 1 łyżka listków mięty posiekanych
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek rozetrzeć z solą. Dodać oliwę, sok z cytryny i miód. Zmiksować na sos.
  • W misce wymieszać plasterki ogórka z cebulą, koperkiem i miętą. Polać sosem. Wymieszać.
  • Odstawić na 15 minut. Podawać jako surówkę do dań gorących. 
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej