Ogórki po kozacku – ognisty przepis na wyraziste przetwory z ogórków, które robią wrażenie

Ogórki po kozacku - przepis na przetwory z ogórków
Autor: Shutterstock/ Shutterstock Ogórki po kozacku marynuje się w zalewie z dodatkiem musztardy i marchewki.
łatwy
30 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Masz ochotę na ogórki, które nie są nudne? Ogórki po kozacku to wyrazista alternatywa dla klasycznych kiszonek – pikantna, lekko słodka, z musztardą, czosnkiem i chrupiącą marchewką. Ten przepis to prosty sposób na przetwory, które z miejsca podkręcą każdy obiad i zaskoczą gości.

Ogórki na zimę - nie tylko kiszone!

Ogórki kiszone? Klasyk. Ale ile można! Gdy w spiżarni stoi już dziesiąty słoik kiszonych i nie możesz patrzeć na koper, pora zaszaleć. Przetwory z ogórków to nie tylko kwaśna nuda – świat ogórkowych zalew jest naprawdę szeroki. Curry, musztarda, miód, czosnek – ogórki świetnie odnajdują się w różnych smakowych konfiguracjach.

Właśnie dlatego warto sięgnąć po przepisy na ogórki „po kozacku”, z curry, z papryką albo na słodko. To świetny sposób, by urozmaicić zimowe obiady i zaskoczyć gości czymś innym niż klasyczna kiszonka. A przy okazji – dać ogórkom nowe życie. Bo kto powiedział, że muszą zawsze być kwaśne i chrupać tak samo?
 
 

SKŁADNIKI

  • Ogórki
  •  PRZYPRAWY DO KAŻDEGO SŁOIKA:
  • łyżeczka gorczycy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku (pokrojone w plasterki)
  • 2 baldachy kopru
  • mała marchewka pokrojona w plasterki
  •  ZALEWA:
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 płaskie łyżki soli
  • 5 łyżek musztardy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Słoiki wyparzamy i wkładamy na ich dno wszystkie przyprawy.
  • Przygotowujemy zalewę. Wszystkie składniki łączymy z wodą i gotujemy do wrzenia.
  • W trakcie gotowania zalewy w słoikach ciasno układamy ogórki i po doprowadzeniu zalewy do wrzenia, zapełniamy słoiki gorącym płynem. Uszczelniamy i ustawiamy do góry dnem do wystudzenia.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej