Zupa krem z awokado z kokosową nutą - aksamitny chłodnik, od którego się uzależnisz
2021-03-29

łatwy
15 min
4
Ostrzegamy - ta zupa wciąga! Kiedy raz się jej spróbuje, nie ma już odwrotu. Jest niesamowicie kremowa i jedwabista, a przy tym lekko słodka, nieco pikantna, troszkę kwaskowa i cudownie kokosowa. Oto przepis na uzależniającą i super zdrową zupę krem na zimno.
SKŁADNIKI
- 2 awokado
- 1 ząbek czosnku
- 1 świeże chili
- 4 cebulki dymki
- 300 g jogurtu naturalnego
- 150 ml mleczka kokosowego z puszki
- 0,5 warzywnej kostki bulionowej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
- cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kostkę bulionową rozprowadzić w minimalnej ilości wrzątku. Gdy się rozpuści dolać szklankę zimnej wody.
- Dymkę, czosnek i chili oczyścić i posiekać. Kolendrę umyć i pokroić.
- Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ. Wrzucić do blendera.
- Dodać czosnek, dymkę, chili i kolendrę, wlać bulion, oliwę, mleko kokosowe, sok z cytryny i jogurt.
- Zmiksować na gładki krem, przyprawić solą i cukrem do smaku. Podawać posypane grubo zmielonym pieprzem.