Zupa z opieniek: pyszna grzybowa z opieńki miodowej
2022-10-24

łatwy
45 min
4
Zupa grzybowa z opieniek jest niezwykle smaczna i sycąca. Opieńka miodowa, groźny szkodnik drzew, rośnie nie tylko na powalonych kłodach, ale również na żywych drzewach. Jednocześnie to jeden z najwyżej cenionych gatunków grzybów leśnych. Najczęściej owocniki opieńki są marynowane lub solone. Zupa z nich w pełni ujawnia doskonały smak.
SKŁADNIKI
- 750 g opieńki miodowej
- 1 cebula, średnia, drobno posiekana
- 1 marchewka, średnich rozmiarów, starta na tarce
- 2 łyżki oleju
- 6 średnich ziemniaków, około 350 g, obranych i pokrojonych w kostkę
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- pieprz świeżo zmielony do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Opieńki przebrać, oczyścić same kapelusze odrzucając nóżki (trzony opieńki są łykowate i twarde), umyć pod bieżącą wodą, nie moczyć. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować około 20 minut. Odlać na sito, przelać zimną wodą i osączyć. Opieńki należy zawsze bezwzględnie obgotowywać, a wodę z gotowania odlewać.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać cebulę i marchewkę smażyć do zeszklenia cebuli.
- Dodać ugotowane opieńki i smażyć 1-3 minut.
- Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia.
- Dodać do wrzącej zupy ziemniaki. Gotować do miękkości.
- Z masła i mąki przygotować jasną zasmażkę. Dodać do wrzącej zupy i zagotować.
- Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem.
- Podawać z kromką świeżego chleba posmarowanego śmietanowym masłem.
Czy warto jeść grzyby?
Zobacz nasze inne przepisy na pyszne zupy grzybowe