Znakomita kartoflanka z kiełbasą parówkową
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Kartoflanka z kiełbasą parówkową to sycące i proste danie dla każdego.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 duży por
- pół selera
- 4 ziemniaki
- 1 1/2 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
- sól, pieprz
- 2 kiełbasy parówkowe lub 4-6 parówek wiedeńskich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa umyć, oczyścić, drobno pokroić, wrzucić do garnka, zalać bulionem i od chwili zawrzenia gotować 10 minut.
- Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Przyprawić solą i pieprzem, gotować 15 minut.
- Gdy jarzyny są miękkie, dodać pokrojone na plasterki parówki. Gotować 3 minuty.
- Rozlać zupę do talerzy i gotowe.