Łatwa zupa musztardowa - przepis na wyrazistą i niedrogą zupę

2021-03-29
Zupa musztardowa
Autor: Shutterstock Zupa musztardowa to pomysł na smaczną, wyrazistą potrawę.
łatwy
30 min
4

Zupa musztardowa to właściwie rodzaj kartoflanki, która dzięki dodatkowi musztardy nabiera wyrazistego smaku. Kiełbasiana wkładka dodaje treści i dodatkowej nuty smakowej.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g ziemniaków
  • 200 g cienkiej kiełbasy
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 por
  • 1 małe opakowanie śmietany
  • 1 łyżka musztardy
  • majeranek
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni. Gdy wytopi się nieco tłuszczu dodać pokrojonego w półplasterki pora i smażyć aż zmięknie.
  • Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Gdy kartofle będą miękkie dołożyć do nich podsmażone składniki i całość zagotować.
  • Zupę zaprawić śmietaną wymieszaną z musztardą. Dodać przyprawy i gotować jeszcze kilka minut.