Łatwa zupa musztardowa - przepis na wyrazistą i niedrogą zupę
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Zupa musztardowa to właściwie rodzaj kartoflanki, która dzięki dodatkowi musztardy nabiera wyrazistego smaku. Kiełbasiana wkładka dodaje treści i dodatkowej nuty smakowej.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g ziemniaków
- 200 g cienkiej kiełbasy
- 200 g wędzonego boczku
- 1 por
- 1 małe opakowanie śmietany
- 1 łyżka musztardy
- majeranek
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni. Gdy wytopi się nieco tłuszczu dodać pokrojonego w półplasterki pora i smażyć aż zmięknie.
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Gdy kartofle będą miękkie dołożyć do nich podsmażone składniki i całość zagotować.
- Zupę zaprawić śmietaną wymieszaną z musztardą. Dodać przyprawy i gotować jeszcze kilka minut.